Двама българи се заселват в Столипиново, за да правят документални клипове

Снимка: БГНЕС


Младите пловдивчани  Борис Бъндев и Росен Чепилски, които някои биха определили като "етнически българи от добри семейства", по собствено желание се заселват в Столипиново. Те ще живеят в най-големия ромски квартал, определян и като най-голямото ромско гето в България, в продължение на една година. Решението взимат по Коледа и от началото на 2016 година вече споделят апартамент в един от високите блокове в Столипиново без асансьор.

За предаването „Хоризонт до обед“ Бъндев спомена, че до решението са стигнали заради  желанието си да променят околната среда около себе си.  

Проектът им е озаглавен "356". В продължение на 356 дни  те ще правят клипове за живота в квартала, и ежедневно ще публикуват в Youtube. В стремежа си да запазят автентичността на средата, двамата са изключили дните с големите ромски празници, когато в квартала се появяват много медии. 

Медиите, които "кацат", за да отразяват събития в ромските махали променят оптиката към реалния живот там, смятат те.

Въпреки че, Росен учи кино, а Борис е обикалял света, има опит като журналист в списание Vice, и  се интересува от страшно много неща, инициативата им  "Живот в Столипиново" не е свързана с желание за ексцентризъм или себепоказване. 

Филмовите клипчета ще бъдат създавани от ромските младежи, а Борис и Росен само ще помагат  за да могат ромските хлапета да следват собствения си поглед към реалността.

 Най-шокиращо според двамата не са различията, а приликите между живота в Столипиново и този извън махалата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53