Български евродепутати обявиха мониторинга на ЕК за дискриминационен

| обновено на 16.03.16 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските евродепутати от различни политически парти обявиха мониторинга ЕК по правосъдието за дискриминационен, неефективен и призоваха за незабавното му прекратяване. Това стана на дискусия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Срещу Механизма се изказаха и депутати от Германия, Холандия, Испания, Великобритания и Румъния, които поискаха Брюксел да наблюдава корупцията във всички 28 държави на ЕС. 30-минутната политическа дискусия няма правен характер и е формална процедура след публикуването на докладите на ЕК за България и Румъния всяка година. 

Има и други корумпирани държави в ЕС, механизмът се използва за вътрешнополитически цели и за дискриминация спрямо приемането на България и Румъния в Шенген, критериите му са неясни и неефективни заявиха Ангел Джамбазки от ВМРО, Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС. Тезата им беше подкрепена от повечето изказали се евродепутати от други държави.

Нереалистично е незабавното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка, но е необходимо той да отпадне с края на мандата на Комисията "Юнкер", заяви по време на дискусията главният прокурор Сотир Цацаров:

Моето усещане е, че през последните години Механизмът действа повече като средство за проверка вместо като средство за сътрудничество.

Британецът и бивш докладчик по членството на България Джефри ван Орден заяви: Може би Еврокомисията трябва да провери какъв е проблемът с този механизъм, който му пречи да дава резултати за поредна година. Иначе влизаме в безкрайна бюрократична процедура, от която в крайна сметка не следва желаният напредък.

Германският евродепутат от социалистите Биргит Зипел попита: Може ли Механизмът за сътрудничество и проверка да е достатъчна причина да се държат двете страни извън Шенген. Тя попита дали ЕК не възнамерява да въведе някакво изменение на този механизъм или да го приложи и за други държави-членки.

София Интвелд от холандските либерали: Време е да прекратим така нареченото "дискриминационно" отношение спрямо 2 конкретни страни. Не защото там няма нужда от мониторинг, а защото той трябва да стане част от по-широк механизъм за върховенство на закона.

Хуан Лопес Агилар от левицата в Испания заяви, че докладите се използват с политическа цел от правителствата, за да дискриминират двете държави за Шенген: Намирам за тъжна ирония това, че България и Румъния са принудени да извършат всички тези реформи и когато най-накрая успеят, може би няма да има Шенген, към който да се присъединят, защото той е на ръба на разпадане.

Румънците от управляващи и опозиция Траян Унгурану и Емилиан Павел също казаха, че Механизмът демотивира румънското правосъдие и трябва или да отпадне, или да се прилага за 28-те страни.

Единствено бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей защити запазването на мониторинга, докато проблемите не се решат:

Изобщо не смятам, че страната и моите съграждани са дискриминирани от този механизъм. Напротив, ако направите проучване, мнозинството от хората ще ви кажат, че искат той да продължи. Механизмът е в услуга на хората, а не на политиците, които естествено, че не го харесват. Ако не бяха докладите, успешното антикорупционно звено на румънската прокуратура отдавна щеше да бъде закрито. Питате защо толкова години България не изпълнява препоръките? Отговорът е – защото няма политическа воля! Политиците не искат да бъдат съдени, а имуществото им да бъде конфискувано!

Различните мнения по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53