Публичен дебат за човешкия мозък

Публичен дебат на тема „Невронауките: загадка ли е все още човешкият мозък?“ ще се проведе днес от 18.30 до 20.00 часа във Френския институт в София. Специалистът по невронауките Жан-Люк Бертие и психологът доц. д-р Лилия Гурова ще обсъдят предизвикателствата и последствията, свързани с прогреса на невронауките и опознаването на функционирането на човешкия мозък при когнитивните процеси и изучаването.

Жан-Люк Бертие е специалист в областта на невронауките. Работи върху приноса на когнитивните науки в процесите на преподаване и усвояване, в частност как мозъкът ни възприема, разбира, запомня и забравя. Резултатите от научните му трудове намират приложение в работата по подобряването на капацитета на внимание при учениците.

Вече се знае, че много учени изпитват трудности при усвояването на материала поради факта, че педагогическите практики не съответстват с функционирането на мозъка.

Ние нямаме една памет, а множество памети, които имат различна функция, които действат и въздействат върху нас, върху различни ритми. Ние се опитваме точно това да разберем, точно това да покажем на преподавателите, за да могат те да успеят да приложат най-добрите средства, за да могат техните ученици най-добре да се научат да си служат с паметта и в крайна сметка да се научат на това, което ние им предаваме като информация, каза в „Хоризонт до обед“ Жан-Люк Бертие.

Според него проблемът е, че по-голяма част от преподавателите не знаят как функционира мозъкът на учениците:

Човек запомня нещата само и само когато често си ги припомня, каза той.

Лилия Гурова е психолог. Тя е доцент в департамент „Когнитивна наука и психология“ на Нов български университет. Научният й интерес е в областите психология, когнитивни науки и философия на науката. Според доц. Гурова критическото мислене е по-важно от запаметяването:

Ние можем да помним много неща, но ако не знаем как да ги използваме или ги използваме неправилно, тогава стигаме до грешни решения. Според мен критичното мислене е нещо, което е полезно. 

В звуковия файл можете да чуете мини дебат, организиран от Ирина Недева с Жан-Люк Бертие и Лилия Гурова. Преводът е на Соня Васева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53