Реакции на световните лидери след терористичните атаки в Брюксел

| обновено на 22.03.16 в 22:46
Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Атентатите в Брюксел предизвикаха реакциите на международната общност. Премиерът на страната Шарл Мишел заяви, че белгийската столица е станала мишена на безразсъдни и долни атаки:

Разбира се, нашите първи мисли са насочени към жертвите и техните семейства и към тези от нашите сънародници, които очакват новини за близките си. В този трагичен и черен за нашата страна момент бих искал  да помоля всички да запазят спокойствие и да бъдат солидарни. Ние сме изправени пред трудно предизвикателство и трябва да се справим с него, като останем единни.

Подобна беше реакцията холандския премиер Марк Рюте, който нарече атентатите убийствени и мерзки.

Френският премиер Манюел Валс определи случилото се като състояние на война, а президентът Франсоа Оланд посочи, че атаките са удар по цяла Европа:

Тероризмът удари Белгия, но той се цели в Европа и целият свят е засегнат. Тези атаки последваха други Париж беше тяхна целенасочена мишена през януари и ноември. Ние обаче сме изправени пред глобална заплаха, която изисква глобален отговор.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че терористите никога няма да победят. Той определи атентатите в белгийската столица като ужасни:
 
Днес е ден за изразяване на симпатия и съболезнования, за подобряване на собствената ни сигурност, за работа с нашите белгийски колеги и това да им предложим всякаква помощ, която можем, както и да гарантираме, че сме пределно ясни ние никога няма да позволим на тези терористи да победят.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини прекъсна пресконференцията с йорданския си колега и, едва сдържайки сълзите си, заяви, че днес е труден и тъжен ден за Европа:

Европа и нейната столица страдат от същата болка, която Близкият изток е познавал и познава всеки един ден, независимо дали става дума за Сирия или другаде. Пределно ясно е, че корените на тази болка, която изпитваме, са много подобни. Ние сме обединени, не само в страданието заради жертвите и по отношение на реакциите, свързани с такива действия, но и в това заедно да предотвратяваме радикализацията и насилието.
   

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна каза, че е ужасен от случилото се.

Началникът на кабинета на германския канцлер Петер Алтмайер написа в Туитър, че европейските ценности са по-силни от омразата, насилието и тероризма

Руският президент Владимир Путин осъди атентатите в Брюксел и поднесе съболезнованията си на краля на Белгия. Засилени са мерките за сигурност на руските летища. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също изрази съболезнованията си на жертвите и техните близки:

Искам да изразя дълбоките си съболезнования на тези, които загубиха близки и приятели в тези ужасни терористични атаки. Искам да кажа на белгийците, и не само на тях, тъй като в тази трагедия е  възможно да са пострадали или дори да са загинали граждани на други държави. В тази ужасна ситуация ние подкрепяме белгийския народ и гражданите на други държави. Ние знаем какво означават терористичните атаки, за тези години страната ни е преживявала немалко такива. Това е наша обща болка.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ ще помогне на Белгия да издири и накаже извършителите на бомбените атентати в Брюксел. Тя добави, че в сряда правителството ще обсъди на заседание ролята на Германия след атаките срещу летището и метрото в белгийската столица, отнели живота на най-малко 30 души.

Ще съдействаме по всякакъв начин на белгийските служби за сигурност да намерят, идентифицират и накажат извършителите на днешното престъпление, посочи Меркел.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53