Разнопосочни мнения за партията на Местан сред изселниците в Турция


В неделя предстои учредителният конгрес на ДОСТ.
Ако един човек искаше наистина да работи за турското малцинство там, за каузата на българските турци,трябваше да защити поне тези сиромаси.Защото турците в България останаха беззащитни,нито българските партии ги защитават,нито турските,като сирачета са...
Това са думи на Сабри Искендер - един от българските граждани от турски произход, който много преди 1989 започва да се вълнува от това как да стане така, че държавата да уважава всички свои граждани и да зачита правата им. Сабри го разбира по трудния път - изселвания, затвори, лагери…заради това, че се възпротивява на преименуването, става един от създателите на Независимото дружество за правата на човека и секретар на Демократическата лига за човешки права още преди 1989г., още преди т.нар. "голяма екскурзия" по времето на кулминацията на т.нар. "възродителен процес".

Сабри Искендел е насила изгонен от България, която въпреки всичко не е искал да напуска. Оттогава живее в Турция.

Какво мислят българските турци, които живеят трайно в Турция, по казуса с ДПС и ДОСТ?

Какви са настроенията в изселническите среди в Истанбул към старата и към новата партия в България? Доган или Местан?  Какви са настроенията в Турция дни преди конгреса - на тази тема е репортажът на кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз.

Оказва се, че интересът е голям. Непременно се отваря дума за сътресенията в ДПС и за учредяването на новата партия. Мненията са изключително разнопосочни.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53