70 години от създаването на Варненската филхармония

Варненска филхармония
Снимка: www.varnasummerfest.org

На 1 април се навършиха 70 години от създаването на един от престижните български симфонични оркестри - Варненската филхармония.

Всъщност във Варна симфоничен оркестър съществува от 1913 г., но първоначално е съставен от любители музиканти. С този състав през 1926 година е открито първото издание на фестивала "Варненско лято" - тогава все още Варненски летни музикални тържества.

До създаването на професионален симфоничен оркестър се стига през 1945 г., когато известният диригент Саша Попов е командирован във Варна да организира към Радиото подобен състав. Първият концерт е на 11 февруари 1946 г. под диригентството на Васил Стефанов, който за кратко остава и ръководител. На 1 април същата година оркестърът се отделя от радиосъставите и започва самостоятелна дейност. Успехите идват съвсем скоро.

Чуйте подробности в рубриката "Помните ли..." с Красимира Йорданова, която ни предлага изказване на дългогодишния диригент на Варненската филхармония Иван Маринов, съхранено в Златния фонд на БНР. Там се пази и запис от 1956 г. с участието на Панчо Владигеров като солист на оркестъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!