Проф. Александър Танев и неговото опазено наследство

Проф. Александър Танев (в средата) с Панчо и Любен Владигерови



На 15 април 1996 година проф. Александър Танев - виден български композитор и общественик, си отиде от този свят, оставяйки едно значимо като богатство и обем творчество. Може би най-изпълнявани са неговите хорови песни, които звучат не само на българска, но и по международни сцени.

Ревностна изпълнителка и пазителка на творчеството на проф. Александър Танев е неговата дъщеря Борислава Танева, самата тя уважавана пианистка, композитор и професор по пиано в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". В интервю за предаването "Алегро виваче" по Програма "Хоризонт" тя сподели колко трудно е в наши дни да бъде издавано и разпространявано наследството, оставено от видните български композитори.

Това е тъжен и все пак повод да се сетим за него, но аз вярвам, че докато хората си спомнят за него, той е жив. Баща ми остави доста значително творчество: особено много хорови песни, два концерта за пиано, други творби за пиано, концерт за цигулка, три оратории и др. Всичко беше винаги свързано с историята на България - майтапеха го, че е най-добрия историк между музикантите и най-добрия музикант сред историците. Дейстително четеше историческа литература и беше признат ерудит.В разговора проф. Танева споделя и болката си, че България не се грижи и не подкрепя достатъчно разпространението на музикалната куртура - често няма добри издания на партитурите, те са само на кирилица и затрудняват чуждестранните изпълнители, които се интересуват от българската музика. Нотите на класическите български творби трябва вече да се дигитализират, за да има достъп до тях, казва още пианистката.

Чуйте цялото интервю с проф. Борислава Танева в първия звуков файл, а във втория - песента "Пицикати", посветена на Детския радиохор и често изпълнявана от него.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!