Два вторични труса с по-малък магнитуд са регистрирали сеизмолозите след земетресението в Новозагорско

| обновено на 18.04.16 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Обстановката след земетресението в района на Нова Загора се нормализира. В Ямбол и околните села земетресението е усетено слабо. Няма постъпили сигнали за пострадали и нанесени щети. Трусът е бил по-осезаем за живеещите по високите етажи. 
Два вторични труса с по-малка сила са били регистрирани от сеизмолозите след земетресението тази сутрин в района на Нова Загора.

По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, магнитудът на труса е 4 по скалата на Рихтер. Освен в Новозагорско той е усетен по-слабо и в Сливен. 

В 13.39 часа имаше микротрус с магнитуд 2.9 след основното земетресение тази сутрин, съобщи в предаването „12+3“ проф. Емил Ботев, директор на Сектор „Сеизмология“ в Геофизичния институт – БАН. Той уточни, че това е вторият регистриран вторичен трус.

Според проф. Ботев няма никаква връзка между големите земетресения в Еквадор и Япония и това у нас:

Земетресенията на Балканите - в България, Турция, в Босна и Херцеговина бяха с магнитуд от 3 до към 4. Това, сравнено с магнитуда от 7 до 8 в Тихоокеанският сеизмичен пояс – Еквадор и Япония, е точно 1 милион пъти по-слабо по енергия. Така че съпоставка между сеизмичната активност там и тук изобщо не може да съществува.

Проф. Емил Ботев обясни, че само при определени условия след земетресение от едната страна може да има реакция от другата:

Само при конкретната причинно-следствена зависимост от подпъхването на съответната плоча, която в продължение на 100 или 200 километра представлява монолитна структура. Тогава може да се търси някаква връзка между земетръсна активност, например в Япония с току-що реализираното напрежение в другия край на плочата. Но да се предаде, да се преразпредели това напрежение, то става с една много по-бавна скорост. И е възможно да е дотам - до 100-200 километра дължина, а не до 2 хиляди, колкото е разстоянието между източната част на Тихия океан и западната, където е разположена Япония.

Цялото интервю с проф. Емил Ботев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53