Мемориален албум на диригента Месру Мехмедов представят в Дряново

| обновено на 11.05.16 в 18:37
Месру Мехмедов


Аз съм роден и израснал в България. Обичам Родината си! - това са думи на диригента Месру Мехмедов - една личност, изгряла като истинска звезда, но за съжаление прегоряла в полета си и твърде рано отишла си от този свят - едва на 35 години.

След като изгражда кариера, която го отвежда до Нюйоркската филхармония и легендарният Ленард Бърнстейн го кани за асистент, на 18 януари 1971 година, на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария. 45 години по-късно това име тъне в забрава.


Съюзът на българските музикални и танцови дейци инициира издаването на мемориален компактдиск със записи под палката на Месру Мехмедов, съхванени в Златния фонд на БНР. Албумът ще бъде представен официално на 11 май от 18 часа в читалището на град Дряново.

В Дряново Мехмедов е бил за първи път в досег с музикалното изкуство, там за първи път е дирижирал хора на училището, там се е сблъскал с творчеството на класиците, на българските композитори. Така че Дряново се оказа притегателният център, където ще се съберат колеги, медии, представители на държавната и местната власт. Ще участва Плевенската филхармония, която ще изпълни програмата от диска под диригентството на Деян Павлов.

Чуйте в звуковия файл още подробности за проекта, посветен на диригента Месру Мехмедов, в интервюто със Станислав Почекански - председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!