Шегаджии се обаждат по телефона на световни лидери в руско предаване

Владимир Кузнецов
Снимка: Николай Кръстев

В Русия набира популярност предаване в националния телевизионен ефир, в което Владимир Кузнецов и Алексей Столяров се обаждат на известни личности от постсъветското пространство, представяйки се за техни колеги, и разговарят с тях по различни въпроси. Разговорите с нищо неподозиращите биват излъчвани и показват какво те мислят по различни деликатни въпроси, свързани с отношенията между страните от този регион.
 

След влошаването на руско-турските отношения те успяват да се свържат с турския президент Реджеп Тайп Ердоган, представяйки се за представители на украинския президент Петро Порошенко и на премиера по това време Арсений Яценюк:

Това беше едно от най-трудно реализираните ни обаждания, защото ставаше дума за държава, която се намира извън постсъветското пространство. Трябваше да се говори на английски език. Звъннахме от името на посолството на Украйна в Анкара и те, без да проверят нещата, договориха  всичко с администрацията на турския президент Ердоган. Но и от администрацията на президента Ердоган се отнесоха спокойно, не провериха обаждането ни, разказа Владимир Кузнецов:

Попитахме го за отношения между Русия и Турция и му предложихме да развиваме отношения между Украйна и Турция. Предложихме му да изпратим на почивка група украински чиновници на почивка в Турция. Попитахме го дали той би се извинил на Русия за сваления самолет от Турция над Сирия. Накрая решихме, макар и сериозно, да се пошегуваме и му отправихме покана да ни посети в Киев. 

Пред президента на Беларус Александър Лукашенко двамата телефонни хулигани се представят като сина на бившия украински лидер Виктор Янукович. Разговорът се случва в началото на 2014 г., когато той тъкмо е избягал в Русия. Владимир обяснява, че всъщност въпросът по-скоро бил дали неговите сътрудници веднага ще съобщят на Лукашенко, защото е всеизвестен факт тоталният контрол в тази бивша съветска република:

Забавното беше, че някои бе подслушал разговора, защото по-късно веднага беше пуснат по украинските медии като истински разговор между белоруския президент Лукашенко и сина на Янукович. Така че този, които ни подслушваше, се оказа също жертва на тези измислени от нас обстоятелства. Интересно ми е да разбера кой подслушваше белоруския президент Лукашенко?

Владимир разказва, че макар и да е на ръба на закона, всичко зависи от него и неговия колега, защото те знаят до къде могат да стигнат:

С такива телефонни обаждания ние не провокираме, а действаме в строго определени от нас граници. Всичко това е с цел да получим информация, а не да влияем върху някакви събития или да влошим нещо повече. Напротив, ние дори правим всичко, за да подобрим нещата. Ние прекрасно знаем с кого говорим и затова сме внимателни и знаем, че такива разговори могат да предизвикат определени събития. 

Цялото интервю с Владимир Кузнецов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53