„Каста дива“ гостува на Дните на българската култура в Малта

В предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” се отправяме към най-малката страна в Европейския съюз, приказната островна държава в центъра на Средиземно море, на юг от Италия и на север от Либия – Малта. Стратегическото й разположение на кръстопът предопределя богата култура, неповторимо съчетание на влиянията на различни завоеватели от древността до 1964 г., когато получава независимост от последната си владетелка Великобритания. Седалище на Малтийския орден от 1530 до 1834 г., Малта пази много рицарски истории и тайни, които й придават приказен ореол. Мистика витае и около удивителните храмове в южната част на острова, които са сред най-старите в света. Живописните пристанища и пъстрите градчета привличат неудържимо, средиземноморската кухня очарова! А за нас като ценители на оперното изкуство още една от емблемите на Малта е световноизвестният малтийски тенор Джоузеф Калея.

От 450 000 души население в Малта има около 3 000 българи. Живеят, работят и мечтаят. През последната година някои от най-съкровените им мечти започват да се сбъдват благодарение на изключително силната позитивна енергия на посланика на Малта за България и Румъния Н.Пр.Лино Бианко. След като е учил в родината си и във Великобритания, той е завършил докторската си степен в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и с огромно уважение и обич към България работи за изграждане на културен мост между нашата страна и Малта.

Водещата Росица Кавалджиева и Н.Пр.Лино БианкоКултурните връзки между България и Малта в областта на музиката започват да се развиват интензивно през 80-те години на ХХ век. И преди това знаменити български оперни певци са гостували в Оперния театър в Малта, но оттогава регулярно започват да се провеждат майсторски класове. Разбира се, моите усилия са насочени и в други посоки. Щастлив съм, че успяхме да постигнем договорености за обмен между Малтийския университет и няколко български университети. И още националният архив и националната библиотека на Малта ще станат напълно достъпни за читателите на българската национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. 

По отношение на културния туризъм: мисля и съм професионално и лично убеден, че България притежава уникален продукт – уникален за света и цивилизацията. Това се отнася и за Малта. Аз съм сигурен, че ще бъде полезно нашите две държави да работят заедно за по-добро познаване на миналото, както и за по-добро бъдеще. Това беше причината да започна моята дейност за задълбочаване на културните връзки. За тази цел аз работя активно с българите, които живеят в Малта – например с проф. Милена Добрева от Малтийския университет по отношение на националния архив, със сопраното Андриана Йорданова в областта на музиката. Работейки с институциите в Малта и в България, аз откривам значението на големите личности. В миналото в Малта са гостували големи личности като Гена Димитрова, Борис Христов, Райна Кабаиванска. Имах удоволствието да се запозная лично с г-жа Кабаиванска. Смятам, че тя е уникален „посланик“ на българската култура по света „с огромен портфейл“. Вярвам, че в допълнение на дипломатическите мисии личностите са тези, които изграждат мостовете.

И още нещо: аз произлизам не от дипломатическите, а от академичните среди. Икономиката е важна, туризмът е важен, но преди всичко ние имаме нужда от основа. Тази основа е културата, за да можем да осъществяваме комуникация. Така че програмата, по която работя, е насочена директно към културните връзки и формира индиректно икономиката, туризма и останалите аспекти.

Аз съм посланик на Малта в България, а не на България в Малта, но вярвам, че е важно при изграждането на културни мостове да се грижим и за двете страни на моста. Българите в Малта споделиха с мен, че отдавна очакват и работят за създаването на българско неделно училище. Някои българи живеят в Малта вече 25 години и аз им отговорих, че бих искал за 25 дни да реша тази задача. И през октомври месец миналата година българското неделно училище в Малта „Св.Св.Кирил и Методий“ отвори врати!

Тази година за първи път отбелязваме на държавно ниво в Малта, в двореца на президента г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, празника на светите братя Кирил и Методий. Почитаме тяхното дело – създаването на славянската азбука и писменост, и тяхната мисия, която започва преди повече от 11 века и израства през вековете като днес формира значителна част от съвременната цивилизация. Днес милиарди хора по света използват славянската азбука! Значимостта й в европейски мащаб е такава, че, обърнете внимание, надписите на европейските банкноти са на латиница, гръцки и кирилица. Но още по-важно е посланието, отправено от светите братя Кирил и Методий, които са се борели за това славяните да бъдат приети в християнския свят. И днес е актуално тяхното послание за единство в многообразието, основано на мир и братски взаимоотношения
, каза посланикът на Малта за България и Румъния Н.Пр.Лино Бианко пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”.

Православният параклис в двореца Имах честта да присъствам лично на Дните на българската култура в Малта под патронажа на президента г-жа Мари-Луиз Колейро Прека. Те започнаха на 13-и май преди обед с лекция на проф. Андрей Бояджиев от Софийския университет „Св.Климент Охридски“ за историческото и културното значение на славянската азбука. Лекцията се проведе в православния параклис в президентския дворец „Сан Антон” в град Атард, построен, както разказват легендите, от един от рицарите от Малтийския орден за неговата съпруга – православна християнка, и реставриран през 2013 г. На лекцията присъстваха дипломати, малтийски и руски духовници и български дейци на културата и изкуството, живеещи в Малта. А вечерта в залата на президентския дворец имаше прекрасен камерен концерт на много ценената в Малта българска оперна певица и вокален педагог там Андриана Йорданова и световноизвестния наш тенор Бойко Цветанов, в съпровод на малтийския пианист и диригент Джон Галея. Те ни поднесоха букет от българска и малтийска музика и оперни шедьоври на Верди и Пучини.

Бойко Цветанов, Андриана Йорданова и Джон Галея получават почетни знаци след концертаСпециално за събитието пристигна посланикът на България в Италия и в Малта Н.Пр.Марин Райков. В звуковите файлове чуйте неговото послание, думите на президента на Малта от 1994 до 1999 г. г-н Уго Мифсуд Боничи, както и разговори със световноизвестния български тенор Бойко Цветанов и българската оперна певица, вокален педагог и изследовател на оперното изкуство в Малта Андриана Йорданова.

Артистите след откриването на изложбатаВ рамките на Дните на българската култура в Малта в едно от фоайетата на президентския дворец „Сан Антон“ беше подредена и красива малка изложба с 4 картини на морска тематика, създадени от български художнички, които живеят в Малта – Анелия Гутева, Ваня Гоше, Даниела Гуевска и Елена Тончева. В звуковите файлове ще се „срещнете“ с една от тях – г-жа Даниела Гуевска.

Тайните градини на двореца Дворецът „Сан Антон” в град Атард в сърцето на остров Малта е построен през 1623 г. от тогавашния Велик магистър на Малтийския орден Антоан дьо Пол. След това дворецът преминава във френско и по-късно в английско владение. Когато през 1974 г. Малта става парламентарна република, дворецът „Сан Антон” се превръща в резиденция на Президента. Прекрасни са неговите градини с вековни дървета, екзотични растения, езера с лебеди, фонтани и статуи. Част от градините са обществени, а друга част са тайни. Тъкмо под топлите лъчи на слънцето и в нежната прохлада на тайните градини се проведе вторият от Дните на българската култура в Малта – патронният празник на българското неделно училище „Св.Св.Кирил и Методий”.

Н.Пр.Мари-Луиз Колейро Прека сред децатаНа 14-и май сутринта тайните градини на президентския дворец „Сан Антон” се изпълниха с български деца, които от тази учебна година изучават родния си език и култура в новосъздаденото българско неделно училище „Св.Св.Кирил и Методий”. Звучеше българска музика, на една поляна първокласници с вълнение четяха българските букви заедно със своята учителка, на друга поляна по-големите им съученици демонстрираха знанията си по география на България, трета група рецитираше стихове на български поети класици. Предаването „Каста дива“ ви „запознава“ с едно от тези хубави, умни и  талантливи български деца, които живеят в Малта и учат в българското неделно училище там. Микрофонът на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” съхрани и вълнението на един от родителите – г-н Васил Вълчев, който е президент на Българо-малтийската културна асоциация. В звуковите файлове чуйте разговора с него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!