МОН публикува карта на професионалните гимназии у нас

| обновено на 07.06.16 в 18:27
Снимка: БГНЕС
Карта на професионалните гимназии в България вече е публикувана на сайта на Министерството на образованието (МОН). Тя съдържа информация за видовете професионални направления, броя на учениците, които се обучават в тях, както и кои предлагат дуално обучение, състоянието на материалната им база и участието им проекти.

Според министърът на образованието Меглена Кунева реформата трябва да започне от учителя и от манталитета на обществото:
За мен пропускът за модерно образование – това без съмнение е учителят. До всяко кътче на страната ни трябва да стигне посланието, че е по-добре да имаш професия, която ти гарантира сигурна работа, добра заплата и добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование.

Проектозаконът за професионалното образование е готов и ще даде възможност за придобиване на професионална квалификация от осми клас. Обучението ще даде предимство на практиката в реална работна среда и ще бъде съобразено с потребностите на бизнеса във всеки регион, обясни още министър Кунева:
Имаме карта на професионалните училища, която дава пълна информация на бизнес и инвеститорите, на учениците и родителите къде и какви кадри по професионални направления се подготвят. Това е онзи локомотив, който може да изведе реформата на скоростна отсечка.

СнимкаТака бизнесът, общините, родителите и децата, разбира се, ще могат да видят къде, какво има, как да се насочат, какви практики да очакват. За мен това е много голяма крачка напред. Ние сме готови с нашия Закон за изменение и допълнение в Закона за професионалното обучение и образование, вече е минал през МС. За мен все по-големият интерес към образованието и от страна на икономиката, и от страна на медиите, означава, че ние нямаме право да изпуснем в следващите няколко десетилетия приоритетът на България да се нарича образование, обясни още министърът на образованието.

В картата са включени и професионалните гимназии, които предлагат дуално обучение. Първите ученици по Закона за професионалното образование ще постъпят в осми клас през учебната 2017-2018 година. Професионалното обучение ще бъде финансирано и с европейски пари. Професионалното обучение у нас ще бъде финансирано и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Оценките от държавните зрелостни изпити могат да бъдат проверени по училищата, на страниците на регионалните инспекторати, както и на сайта на МОН. На първата задължителна матура по български език и литература се явиха 48 026 ученици. Втората матура беше по избор, като най-много зрелостници се явиха на изпит по биология.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53