Варненци ще гледат на кино спектакли на Метрополитън опера

Соня Йончева и Александърс Антоненко в "Отело"
Снимка: Метрополитън опера

Варненската публика ще бъде първа извън столицата, която има шанса да гледа запис на спектакъл от програмата "Метрополитън опера - на живо от Ню Йорк".

На 13 юни от 19 часа във Фестивалния и конгресен център ще бъде прожектирана операта "Отело" от Верди с участието на латвийския тенор Александърс Антоненко в главната роля и българската дива Соня Йончева като Дездемона. Силно участие има и Желко Лучич в ролята на Яго.

С "Отело" беше открит сезон 2015/2016 в Ню Йорк на 21 септември 2015 г. Режисьор на спектакъла е Бартлет Шер, а на диригентския пулт - канадецът Яник Незе-Сеген, който наскоро бе избран да замени маестро Джеймс Ливайн след 40 години на поста музикален директор на Метрополитън опера.

Прожекцията във Варна ще бъде със субтитри на български и английски език. Неговата продължителност е 3 часа с антракт.

Така Международният театрален фестивал "Варненско лято", организатор на програмата за България, ще направи мост към предстоящия Международен музикален фестивал "Варненско лято", който съществува вече 90 години.

На 6 септември във Варна ще бъде излъчена и операта “Мадам Бътерфлай” от Пучини - изключително красива и прочута постановка, режисирана от носителя на “Оскар” Антъни Мингела, с участието на звездите Кристине Ополайс и Роберто Аланя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!