Спомен за режисьора Евгени Немиров

Сцена от спектакъла на операта „Катерина Измайлова” на Дмитрий Шостакович в Русе, 1965 г.
Снимка: Държавна опера - Русе

На 3 юни 1916 г. в София, в семейството на известния български писател Добри Немиров е роден бъдещият изтъкнат оперен режисьор Евгени Немиров. Момчето отрано проявява интерес към музиката и изкуството като цяло. Завършва гимназия в Сливен, после следва право в Софийския университет. В същото време учи скулптура при Андрей Николов и в театралната школа на Николай Масалитинов - това го отвежда в средите на видните интелектуалци в България.

През 1954 г. Евгени Немиров е назначен за режисьор в Русенската опера, където остава 15 години и поставя творби, непознати за нашата публика като "Момичето от Златния запад" на Пучини, "Джоконда" от Понкиели, "Лакме" от Делиб, "Цар Калоян" от Владигеров. 

Връх в творчеството на режисьора е постановката на операта "Катерина Измайлова" от Шостакович през 1965 г., останала в историята на българския оперен театър. 

Повече подробности от биографията на Евгени Немиров и спомени на дъщеря му Вера Немирова - прочута по света оперна режисьорка - чуйте в звуковия файл, в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче".  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!