Борисов: Популизмът в Европа се дължи на двойните стандарти в общността

| обновено на 28.06.16 в 18:31
Бойко Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда за бързо започване на процедура на преговори с Великобритания за напускане на Европейския съюз. Той изтъкна, че популизмът в Европа се дължи на двойните стандарти в общността, като даде пример с отказа за членство на България в Шенген:

Да си вървят процедурите такива, каквито са по Лисабонския договор. Да бъдем максимално разумни, без емоции. И то, това го правя преди всичко за българите, които са там. За да може да се намери някаква нормална формула, хем да се разделим така, както са пожелали. И максимално бързо, разбира се... Защото всичко това дава несигурност, всичко това дава възможност за нови и нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения. Двойният аршин в ЕС продължава да ни играе лоши шеги. Например Шенген – Европейският парламент казва "да", Европейската комисия казва "да". Всички институции казват, че България и Румъния са спазили изискванията. И изведнъж една държава казва "не" и години наред това се протака. Така че, това даде основание и на много други държави, сега виждате, и Полша, и Вишеградска четворка, все повече да изразяват претенции. И аз днес на ЕНП им казах: "Докато не се приемат България и Румъния в Шенген, всичко останало не ме касае. Защото вие проявявате двоен стандарт. Ние сме изпълнили критериите, казали сте ги и не ни приемате... На каква друга тема да говоря с вас?

Министър-председателят изобщо не изрази притеснение за вероятността графикът на ротационните председателства на Съвета на Европейския съюз да се измести заради британското напускане и съответно България по-рано от предвиденото да поеме ротационното председателство:

С председателства всеки се е справял. И утре да кажат, и утре ще се справим. Какво толкова има? Има зали, хотели, ще се наемат на лизинг коли, ще се направи председателството. Това да ни е проблемът!

Борисов коментира и това кой трябва да води преговорите от името на България с британците на масата. Според него това трябва да е Европейската комисия, а не дипломати от другата междуправителствена институция – Европейския съвет. Бойко Борисов защити председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чиято оставка беше поискана от няколко държави от Вишеградската четворка:

Мисля, че капацитетът на Комисията като значително по-стегнат орган с добре мотивирани задачи и цели по-добре ще се справи. В Съвета всеки идва с проблемите си, докато работим, то ще дойде утре. Мисля, че Комисията и Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени.

Подробности чуйте в репортажа на Никола Миладинов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53