Спомен за диригента Драгомир Ненов

| обновено на 01.07.16 в 18:34

На 19 май 2016 г. от света си отиде изтъкнатият български диригент, композитор и общественик Драгомир Ненов. Дълги години той работи в БНР като ръководител на оркестър "Симфониета". През 90-те години на ХХ век той е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.


Драгомир Ненов е родев във Варна на 12 декември 1927 г. Завършва Музикалната академия в София в класа по дирижиране на проф. Влади Симеонов, а композиция учи при професорите Панчо Владигеров и Парашкев Хаджиев. Специализира в римската академия "Санта Чечилия" при маестро Франко Ферара.

Кариерата му започва като хормайстор в Държавния музикален театър "Стефан Македонски", после е музикален ръководител в столичния куклен театър. Тогава започва да композира музика за театрални и куклени спектакли. Преди да поеме ръководството на оркестър "Симфониета" на БНР е диригент на Плевенската филхармония.

Чуйте в звуковия файл още подробности от биографията на Драгомир Ненов в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!