Академия Allegra - отново разнообразие от летни музикални предложения в Русе

За трета поредна година през месец юли град Русе е домакин на Международната лятна академия Allegra, организирана от едноименна фондация с председател Петър Найденов - русенец, който живее и работи в Швейцария.


Тазгодишното издание на Академията от 13 до 28 юли включва седем майсторски класа: по оркестрово дирижиране, хорово дирижиране, пиано и клавирно дуо, кларинет, класическа китара и тромпет. Общо 89 млади музиканти от 21 държави са заявили участие, от тях 24 са от България. За болшинството българи Фондация "Алегра" предлага стипендии.

Имената на преподавателите са добре известни, а някои от тях идват не за първи път - като проф. Йоханес Шлефли по оркестрово дирижиране, клавирното дуо Аглика Генова & Любен Димитров и тромпетистът Вим ван Хаселт - преподавател във Фрайбург след години в духовата група на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам. 

Новите лица в лятната академия са Андреас Херман – диригент на Мюнхенския филхармоничен хор, Фабио ди Казола – швейцарски кларинетист и професор в Университета по изкуствата в Цюрих, и Андреас фон Вангенхайм – немски китарист и композитор, който преподава във висши музикални училища в Германия и Швейцария.

Чуйте в звуковия файл интервю с Петър Найденов - артистичен директор на Международната лятна академия Allegra в Русе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!