Русия разширява присъствието си в Черноморския басейн с още две фрегати

Корабът "Адмирал Григорович“
Снимка: Николай Кръстев

В последно време Русия все по-видимо започва да показва, че във военен план разширява присъствието си в Черноморския басейн, увеличавайки своята мощ в него. До края на годината в руската черноморска военна база в Севастопол, намираща се в Крим, ще постъпят на въоръжения още две фрегати, с което техният брой ще стане общо три. Командващият флагмана на кораба "Адмирал Григорович" капитан трети ранг Алексей Величко разказва, че корабът е пристигнал преди три месеца в базата в Севастопол:


Корабът "Адмирал Григоворич“ е предназначен за изпълнението на определени задачи, без ограничение в тяхното времетраене, както и мястото на тяхното провеждане. Това може да се извърши в различни океани и морета. Корабът може да противодейства на въоръжен надморски противник, както и за пресичането на опити за накърняване на бреговата инфраструктура. Също така може да конвоира други морски обекти и да обезпечава разгръщането на флота в океана и морската зона. Той е дълъг 140 метра, широчината му е 10 метра, водоизместимостта е 4000 тона, на него има 200-членен екипаж. Корабът е въоръжен с нова руска военна техника, затова и екипажът е сравнително малък за екипаж на кораб от сходен клас. капитан трети ранг Алексей Величко

Корабът може да възпира всякакъв противник дори и по въздух, разказва капитан трети ранг Алексей Величко:

Системата позволя фрегатата да може да възпира и да предотвратява полети на ниско летящи самолети. Тази система се доказа като добра бойна подготовка за ежедневната дейност. В кормовата част на кораба е разположена енергийната система. За нормалния живот на екипажа има създадени всички необходими за това условия, включително в сферата на снабдяването и съхранението на продуктите, както и да се приготвя също и хляб, така че при дълги презокеански мисии да се чувства добре.

Командирът на "Адмирал Григорович", разказва за торпедата, с които е снабден ръководеният от него кораб:

Това са добре изпитани оръжия, които не един път са използвани от ВМФ. Изключение в това не прави и фрегата "Адмирал Григорович“. Без значение за развитието на новите системи за въоръжение, корабите на ВМФ на Русия не са се отказали от торпедното оръжие, защото е широко ефективно и има богат боен опит. На борда на кораба има два минно торпедни апарата.


По отношение на екипажа той допълни:

Всички военнослужещи на кораба са на основата на договор и са професионални военни. Преди корабът да бъде спуснат във вода и да бъде въоръжен, екипажът премина през задълбочена подготовка в руските военноморски учебни заведения.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Кръстев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53