Журналистът Радик Амиров за преврата: Турците бяха шокирани, но не и изплашени

Радик Амиров
Снимка: Николай Кръстев

Руският журналист от РИА Новости Радик Амиров, който професията изпраща в Турция, за да следи конференция за културните връзки между Русия и Турция, се оказва в "окото на бурята" - опита за преврат.

Няколко часа по-рано той разговаря с турския министър-председател Бинали Йълдъръм в град Коня, Южна Турция. Като опитен журналист и познавач на Турция на него, още в петък, когато има възможност да общува с турския премиер, му прави впечатление следното:
В петък когато разговарях с Бинали Йълдъръм, той каза една фраза, която малко ме учуди. За разлика от много политици, той каза откровено, че днес не можете да вземете просто така самолет и да отидете в държава, където няма тероризъм. Това той го каза много емоционално и не мога да си представя, че политик от такава по своето влияние страна може това да го каже под формата на шега, за да може да измести в своя полза темата за тероризма.
За събитията в нощта на преврата и настроенията в турското общество веднага след това Радик Амилов споделя:

Усещането ми беше, че в иначе добре дисциплинираното турско общество в този момент имаше напрежение. Мога да кажа, че хората не се бяха изплашили от случилото се. Те не бяха шокирани. Турците, които видях в началото, бяха седнали край телевизорите, радиоапаратите или държаха в ръка мобилните си телефони и ровиха в сайтовете, без значение къде се намираха - в кафенета, работилници или във фризьорски салони. Много от тях ми казваха че затварят магазинчетата си и отиват на улицата, защото са чули, че Ердоган е казал всички да излязат на улицата. И в действителност в центъра на град Коня се струпаха множество автомобили, от които се развяваха знамената от управляващата партия на Ердоган и тогава видях, че обществото застава зад президента на Турция. Хората бяха според мен, шокирани, но не и изплашени.

Разказът на Радик Амиров можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53