Все по-голяма част от руснаците се ориентират към производство на вино

Снимка: Николай Кръстев
В Русия се променя културата на употреба на алкохол и все повече хора се ориентират към виното, въпреки че според последните резултати на руската статистка производството на водката продължава да нараства, но това не пречи една част от пазара и потребителите да се обръщат трайно към вината.

Хубаво вино в Русия можете да намерите в югоизточната част на страната в района на Фанагория, който е свързан с далечното ни минало, когато Хан Кубрат обединява прабългарите, северно от Кавказ и Черно море, по този начин създава могъщ племенен съюз.

В този район е и Таманският полуостров. Там работи Игор Чемериз, чиято фирма се занимава с отглеждането на грозде върху 7000 хектара, което се използва основно за производството на вино. Неговата компания е отворена да внася и вино от чужбина, за да задоволява нуждите на руския пазар. Той сподели:

В последно време руското правителство започна да подкрепя развитието на винопроизводството и всичко свързано със засаждането и грижата за гроздовите масиви, като ни подтикват към разширяването на площта, където да се отглежда тази култура, така че 80% от разходите за производството на вино се компенсира от държавата, а това към днешна дата е много голяма сума, което ни радва. Това подпомага и развива не само нашият сектор, но и фермерството. Сега субсидия получават не само големите предприятия, но и малките производители. Сега е много изгодно за фермерите да взимат земя под аренда, да отглеждат грозде.

Чемериз допълни: Игор Чемериз

Ние лично сме взели малък заем за нашата фирма, но не за винопроизводство, а по-скоро за модернизацията на предприятието, защото, ако не продължаваме да вървим напред и не прилагаме чуждестранните технологии, то ние ще тъпчем на едно място. Сега увеличаваме с всяка изминала година не само площта с грозде, но и качеството на продукцията. 

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Кръстев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53