„Каста дива” гостува на „балетната олимпиада” във Варна

Снимка: Асен Ганев


От 15-и до 30-и юли морската ни столица се превърна в световна столица на балетното изкуство. 155 млади балетисти от 35 държави пристигнаха във Варна, за да се състезават за престижните отличия в най-стария, първия балетен конкурс в света.

По традиция имаше силна група азиатски състезатели – корейци, японци, тази година само един балетист от Китай в младшата възраст. Но нетрадиционно те спечелиха сребро и бронз, а първите награди и златните медали разделиха балетисти от Швейцария, САЩ, Бразилия и Франция. Лу Шпихтиг от Швейцария спечели при девойките, Уилям Бекъм от САЩ при юношите. Бих казала, че балетистите в младша възраст не бяха така ярки и запомнящи се, както в предишното издание на конкурса, например Су Бин Ли. Тази година в старша възраст очарователната бразилка Аманда Гомеш спечели безапелационно при жените, а Пол Марк от Франция взе златото при мъжете, където състезанието беше най-силно и оспорвано. Много от сърцата в публиката бяха завладени от атлетичния балетист с невероятен отскок Хорхе Барани от Куба – сребърен медалист, и на гала концерта го върнаха 3 пъти за поклони с викове „Браво, Хорхе!“ Може би това повлия на нервите на също така силния балетист Пол Марк – златният медалист от Франция, който на гала концерта не се представи на нивото от туровете. На сцената на Софийската национална опера и балет пък ще видим отново сребърния медалист Ю Ши от Канада, който спечели заедно с бразилката специалната награда участие в цял спектакъл на Националния ни балет.

Кулминацията на балетната олимпиада във Варна беше в четвъртък, когато млади балетисти от четири континента бяха затаили дъх по време на обявяването на класирането. Чуйте в звуковия файл как репортерският микрофон на предаването „Каста дива“ съхрани вълнението и мечтите на двамата златни медалисти в старша възраст – Пол Марк от Франция, балетист в трупата на Парижката национална опера, и Аманда Гомеш от Бразилия – прима балерина на Татарския държавен театър за опера и балет в Казан. И още: впечатленията на публиката и на балетния критик Петър Пламенов, както и ексклузивни срещи с журито – с единствения носител на „гран при Варна“ в историята на конкурса – легендарният руски балетист и хореограф Владимир Василиев, и с художествения ръководител на Истанбулската опера и балет г-жа Айшем Сунал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!