Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан за премиерата на "Набуко" в София: Много хубаво представление!

В най-голямото музикално събитие на столична сцена това лято се превърнаха спектаклите на операта „Набуко“ от Верди на Софийската национална опера на площада пред храма „Св. Александър Невски“.

На 23-ти юли „цветът” на София беше уважил премиерата на „Набуко“! Видях много чуждестранни дипломати, музиканти, артисти, учени, журналисти, и още, и още, както и някои български политици. Условната зала, мястото за публиката беше препълнено!

Международен състав солисти гледахме, в който най-силна беше изявата на световноизвестния български баритон Владимир Стоянов в главната роля – голям певец в силата си, най-висока класа на музикална интерпретация!

Ако трябва да го определя само с една дума, то тя е "класа". Много високо ниво! Мек, кадифен тембър, прекрасна дикция, уникална белкантова линия. Или както казваме за него приятели и колеги, когато Владко запее, все едно размазва масло, написа голямата българска оперна певица Дарина Такова в социалната мрежа facebook .

Знаменитият италиански бас Роберто Скандюци, който беше в ролята на Захария, най-напред като че ли не отговори на най-високите очаквания на публиката, но от великолепното изпълнение на арията нататък спечели бурните й овации. Много аплодирана беше и Сузана Бранкини в ролята на Абигайл – вокално  убедителна и много красива на сцената. Неслучайно често е канена като солист на Арена ди Верона!

Постановката на акад. Пламен Карталов е красива, класическа, силно въздействаща, без да бъде многословна. Великолепно замислено е построяването на цялата композиция от декори, които заедно със зрителските места и храма „Св.Александър Невски“ създават една акустична кутия. Има няколко основни символа – на сцената между два огромни цилиндъра, на които се проектира мултимедия, е разгъната премъдрата Тора, до нея отляво се издигат свитъците на древна библиотека, отдясно са разположени висящите градини на Семирамида, а към небесата в дъното на сцената се издига стълба към небето, достигаща  гигантските ръце на Мойсей, които държат Десетте Божи заповеди. Този символ беше най-силно въздействащ за мен, както споделих в разговора ни в антракта с френския посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Много хубаво представление! Абсолютно фантастично е да бъда тук под това хубаво небе и да гледам „Набуко“, която е една от най-хубавите опери. Наистина много се радвам и естествено много съжалявам, че трябва да напусна България след няколко седмици, каза Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Чуйте в звуковия файл и репортерски запис от премиерата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!