Глемпинг – що е то

Снимка: dano-center.com

Глемпинг – що е то? В разгара на лятото и на ваканцията ви даваме още една идея за приключения и почивка. Новите тенденции за приключенски туризъм показват засилено търсене на различни колоездачни маршрути, семейните пътувания за различни възрасти и индивидуално организиране на ваканцията, която е подходяща за конкретния човек, семейство или компания. Това показват данните на Международната асоциация за приключенски туризъм.

Словосъчетанитето започва да се използва преди около десетина години и е комбинация от думите glamorous и camping. Глемпингът предлага бутиково настаняване, казва Гергана Николова, която е представител за Източна Европа в Международната асоциация за приключенски туризъм:

Обикновено местата за настаняване са или палатки, или къщички, които са в клоните на дърветата, но всичко това разполага с комфортно легло, с луксозно обзаведена баня, тоалетна и всички удобства, от които човек може да има нужда, когато пътува. Често материалите, които се използват за изграждането на тези глемпинг къмпинги, са с близки до природата материали, не се използват огромни количества цимент и бетон, а като цяло – дърво, плат.

Думата "ол инклузив" не звучи добре за любителите на къмпингуването. В този случай смисълът на ол инклузивът е малко по-различен от познатото, което се предлага на масовия пазар:

Използват се предимно местни продукти, висококачествена храна. Наемат се хора, които са в близост до района, в който е изграден този глемпинг сайт и по този начин хората, гостите се запознават и с местната култура, с местните традиции, с типичната храна, която се предлага в този район, и всичко това допълнително помага за устойчивостта на този район, помага икономически на този район.

В отдалечени от урбанизацията места в планината, на острови, в красиви местности се изграждат глемпингите. Освен вложения в нови технологии изискването пред инвеститорите е от тази дейност да няма поражения за природата, като законодателствата на различните страни трябва да са стриктно спазени. Няма съмнение, че това е скъп или изключително скъп начин за прекарване на ваканцията с цени между 60 евро и да кажем 6 хиляди долара за нощувка в зависимост от удобствата, които могат да бъда използвани:

Съединените щати и Канада са първите страни, където се предлага подобен начин на почивка, идеята се разпространява към Великобритания и Италия, като вече се предлага на всички континенти.

Защо България изостава от тази модерна и доходоносна тенденция. Любомир Попйорданов – председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм:

Въпросът е в културата и визията на българските предприемачи преди всичко. Според мен къмпингуването, по смисъла на българските инвеститори, е всичко, което не е хотел и не е бизнес.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мила Младенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53