Прощаваме се с Никола Анастасов

| обновено на 12.08.16 в 15:47
Никола Анастасов при получаването на Икар за цялостно творчество
Снимка: БГНЕС


Стотици граждани, колеги и почитатели на големия български актьор Никола Анастасов, който почина в понеделник, на 84 г., се прощават с него във фоайето на Сатиричния театър, където премина почти целият творчески път на актьора. Превърнал се в една от емблемите на българската комедия и на актьорската професия, Никола Анастасов ще остане завинаги в паметта на зрителите. Ето какво казаха за него приятелите и колегите му:

Славчо Пеев:

Той си беше артист, това е най-важното, артистичен, и най-важното за хората, затова му викаха Кольо.

Любомир Нейков:

Големи приятели бяхме, с голямо уважение. Аз искам да го запомня такъв, какъвто беше. Във времето, когато пътувахме, и той беше в силата си и салона изригваше като го видеше,и той се радваше на нас и ни подкрепяше и откриваше така как растем и ние. Приятел и учител, много сме се смяли с него. той има невероятно чувство за хумор, малко по-фин, все пак е френски възпитаник. И с една тънка усмивка долавяше всичките нотки на ирония, себеирония, всичките стрелички, които ние помежду си отправяхме понякога, той ги хващаше с много тънкото си чувство за хумор.

Латинка Петрова:

Не зная дали ще се роди подобен, но може би той ще бъде мярката за комедиант, за сатирик, той винаги ще остане мярка, той се шегуваше безкрайно много с лицето си, с носа си, но пък ние го приехме като един чаровник, който България загуби. Осиротяхме, това е истината. Може би и хората, които обичат театъра, също ще усетят, че липсва. Едно нещо, което ги караше да се вълнуват и да се усмихват на всичко, което се случва в деня ни. Вечна му памет, бог да го прости!

Калин Сърменов:

Ще го запомня с една усмивка, с отношението му към професията. Надявам се да се всички негови случки и събития, които той направи в театъра и българската култура, да се превърнат в пример. Много ми се иска поколенията след нас да знаят, че така трябва да се работи – смирено, отдадено към професията и отдадено към колегите и към всичко, което се случва в театъра, в киното и въобще всичко, което е свързано с нашата професия.

Един от златното поколение на Сатиричния театър, заедно с Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. Творческата му биография включва над 100 роли в театъра, киното, телевизията и телевизионния театър. Емблематични са ролите му в спектаклите "Сако от велур", "Римска баня", "Суматоха", "Сватба", "Щръклица", "Рейс", "Новото пристанище", "Вражалец", "Лека форма на тежка депресия" и много други. Играл е в над 25 филма, сред тях "Последният рунд", "Неспокоен дом", "Горещо пладне", "Рицар без броня", "Бялата стая", "Господин Никой", "Тримата от запаса", "Неочаквана ваканция" и други.

Никола Анастасов популяризираше шопския хумор. Той написва книга с шопски вицове "Смехът на шопа", а в автобиографичната си книга "Я, колко мъка" Никола Анастасов разказва смешни и забавни, тъжни случки от историята на Сатиричния театър. В последното си интервю пред програма "Хоризонт" през месец април тази година Анастасов казва:

Човек е разностранен, той носи и радост, и смях, и тъга, и очаквани и несбъднати мечти. И съдба, съдба, всеки човек е такъв, такъв е и актьорът, такъв съм и аз, сигурно, разбира се, нося и смях, но нося и много скръб в себе си.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Цветков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53