Любка Биаджони цу Гутенберг: Да се радваме на музиката и на европейската култура, защото това е нашата сила

Сцена от "Зигфрид" в Байройт
Снимка: фестивален архив

Поводът за разговор с диригентката Любка Биаджони цу Гутенберг в предаването "Алегро виваче" е нейното посещение на вагнеровия фестивал в Байройт, където публиката видя нова постановка на операта "Зигфрид", част от тетралогията "Пръстенът на нибелунга", реализирана тази година от диригента Марек Яновски и режисьора Франк Касторф.


Кои са най-силните страни на този прочут форум и какво може да види и чуе един професионален музикант там, което се отличава от останалата част на света? Защо понякога хората определят съвременната оперна режисура като неразбираема? И не на последно място - каква е атмосферата в Байройт по време на фестивала след терористичните актове по време на културни събития в Германия и в други страни на Европа? Това са темите за разговор с маестро Биаджони.

Хората са достатъчно разумни да продължават по правилния път. Ние трябва да се борим посредством нашата култура, нашата религия и визия за света, а не да се оставяме да ни нападат лоши мисли. Ние имаме много стара и великолепна култура. В един момент всичко стана неконтролируемо и човек трябва или да е спокоен, или да спре да живее. Аз смятам, че ние трябва да продължаваме да живеем и да се радваме на музиката и на културата, защото това е все още нашата сила - изрази своята позиция диригентката от български произход, основател на оркестър "София Симфоникс".

Чуйте цялото интервю с Любка Биаджони цу Гутенберг в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!