Георги Костов: Мигранти с агресивно поведение влизат в страната ни

Снимка: БГНЕС

Мигранти с подчертано агресивно поведение влизат в страната ни. Това каза в Малко Търново главният комисар на МВР Георги Костов на среща с кметове и кметски наместници по повод бежанския натиск по границата.

Срещата в Малко Търново е първата от поредицата, които предстоят в следващата седмица в пограничните общини. Повод за нея е засиленият бежански поток.

Миналата година нелегално преминаващите през Гърция мигранти бяха в пъти повече, отколкото в нашата страна. Сега това не е така, поясни в Малко Търново Костов:
И като националност, и като произход, и като възраст, и в модела на поведение – изместваме се към подчертано по-агресивен тип поведение на незаконно проникване в страната на мигранти.

Профилът на мигрантите също е променен – от една страна, като произход от страни, в които не се водят военни действия, а от друга – като начин на поведение – станали са по агресивни, подчерта Костов.

Напрежение в община Малко Търново между мигранти и местни хора няма, уточни кметът на общината Илиян Янчев. Той коментира, че има определени пътеки в Странджа, по които преминават бежанците:
Единият район е на Кубареловата воденица до Бръшлян, а другият е тук горе на Шах пет. Няколко са пътеките, които по-интензивно се използват.

Същевременно стана ясно, че Районната прокуратура в Пазарджик наблюдава досъдебно производство срещу 35-годишен мъж, заловен вчера на 79-и километър на автомагистрала "Тракия". Мъжът е превозвал нелегално с автомобила си 13 афганистанци – мъже и момчета под 16-годишна възраст.

Мъжът е в ареста за 24 часа, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив. Около 10 часа вчера автопатрул на Пътна полиция направил опит да спре в пазарджишкия участък на магистралата шофирания от задържания автомобил, движещ се в посока София. Шофьорът не се подчинил. Няколко километра по-нататък – при Калугерово, полиция и жандармерия спрели колата. Установено е, че в колата пътуват 13 нелегални мигранти, незаконно преминали на територията на Република България. Всички те били без документи. Предадени са в на полицията в Пазарджик, установява се самоличността им.

35-годишният трафикант е от русенското село Тръстеник. Той е криминално проявен и осъждан за грабеж и нанасяне на телесна повреда. Работата по случая продължава.

Продължават и акциите на полицията в София.

Около 20 нелегални мигранти са заловени при поредната операция на органите на реда в столицата. Те са задържани след проверки в хостели в района около Централна гара, както и при акции по улиците в района. Чужденците са били без лични документи. От СДВР отчитат намаление на заловените нелегални мигранти в последните два дни. Въпреки това от полицията уверяват, че ще продължат всеки ден с операции в района.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53