Иван Дреников ще бъде част от журито на конкурса "Феручо Бузони 2016"

Иван Дреников
Снимка: Булфото

От 26 август до 1 септември в италианския град Болцано ще се проведе предварителната селекция на Международния конкурс "Феручо Бузони". Шейсет и първото издание на престижното състезание за пианисти е в годината, в която музикалният свят отбелязва 150-годишнината от рождението на италианския пианист и композитор. Носителите на първи и втори награди в периода 2014-2016 година имат право да участват във финалите на конкурса "Бузони" през 2017 г.


В състава на уважаваното жури е и българският пианист и педагог - проф. Иван Дреников. Ученик на проф. Панчо Владигеров, още 18-годишен той печели трета награда на конкурса и това му отваря широко вратите към международна кариера. Тогава той получава стипендия от италианското Министерство на външните работи и остава да учи в Италия. Негов учител и ментор за дълго става легендарният пианист Артуро Бенедети Микеланджели, който е и основател на конкурса "Феручо Бузони". През 2016-а един от отличилите се млади пианисти ще получи и награда на името на Микеланджели.

За мен най-важно е, че отивам на този юбилеен конкурс и за първи път се почита Микеланджели като основател - с парична награда от 5000 евро на негово име, която се връчва на носителя на първа награда - за мен е голяма чест, че ще присъствам в това жури, сподели в предаването "Алегро виваче" видният наш пианист.

Цялото интервю с проф. Иван Дреников и негови изпълнения чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!