Тома Илиев - ново лице на бароковата ни сцена

Тома Илиев - първа цигулка в Октет от Менделсон
Снимка: Valley of the Moon Music Festival

Пътят към музиката започва за Тома от София, от Музикалното училище, където учи цигулка. Там се запознава с проф. Кеворк Мардиросян по време на майсторски клас и решава да замине за САЩ, където продължава обучението си в Университета на Индиана. Малко по-късно интересът му се насочва към исторически информираните практики и Тома Илиев кандидатства в най-престижното американско висше училище за музика "Джулиард", успява да се пребори с огромната конкуренция и е приет в класа по барокова цигулка на прочутата Моника Хъгет.


През лятото на 2016 г. младият български цигулар вече е дипломиран бароков изпълнител. Пред него е пътят на солист и камерен изпълнител, а през новия сезон му предстои работа в ансамбли за старинна музика. Вече е имал концерти във Франция с един от най-уважаваните състави - Лез Ар Флорисан на Уилям Кристи и участие във второто издание на фестивала Valley of the Moon в Сонома, Калифорния, където основната идея е да се свири музика от романтизма и класицизма на оригинални инструменти от епохата.

За Тома Илиев предстои и концерт на българска сцена - на 3 септември от 18 часа в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" той ще свири заедно с Николай Стойков - клавесин/флейта, Маргарита Илиева - клавесин/сопран и Огъста МакКей Лодж от САЩ - барокова цигулка. Програмата включва творби от Йохан Себастиан Бах, Жан-Фери Ребел, Джулио Качини, Панкрас Руайе, Жан-Батист Льоклер, Георг Фридрих Хендел.

Чуйте в звуковия файл интервюта с цигуларя Тома Илиев и с виолончелистката Таня Томкинс - артистичен директор на фестивала  Valley of the Moon в Сонома, както и документален запис от тазгодишното издание на форума с участието на двамата музиканти - част от Струнен октет опус 20 от Феликс Менделсон-Бартолди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!