Младежкият оркестър на ЕС се върна на сцената

| обновено на 06.09.16 в 18:11
Илина Илиева с Младежкия оркестър на ЕС
Снимка: EUYO

За своята 40-годишнина през пролетта Младежкият оркестър на Европейския съюз получи вместо подарък - лоша новина: Дейността на състава, в който свирят млади музиканти от всичките 28 страни-членки, трябваше да бъде прекратена от 1 септември, защото Европейският съюз обяви, че спира субсидирането.


След бурни протести и акции за запазването на институцията, която е символ на обединението на европейските нации и на европейската култура като цяло, много големи имена от съвременната класическа сцена, както и цели престижни професионални оркестри заявиха позицията си в подкрепа на оркестъра. Италианското правителство обяви, че ако не се намерят средства за субсидирането, то ще ги осигури и няма да позволи закриването на EUYO (European Union Youth Orchestra).

Добрата новина е, че на 31 май 2016 г.  Жан-Клод Юнкер обяви решението да бъдат отпуснати средства за турнето на Младежкия оркестър на Европейския съюз, посветено на 40-годишнината от създаването му, както и за дейността му през 2018 г. Сега се търсят спонсори и за 2017 г.

През август младите европейски оркестранти работиха активно с новия си шеф-диригент Василий Петренко и с легендарния маестро Бернард Хайтинк, с когото се представиха и на сцената на Концертгебау - Амстердам.

Повече подробности за подготовката и концертите чуйте в интервюто с Илина Илиева - българката, която е водач на виолите в Младежкия оркестър на Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!