Почина тенорът Йохан Бота

Йохан Бота (1965-2016)

Оперният свят се раздели с големия вагнеров тенор Йохан Бота - един от забележителните гласове на съвремието ни. Южноафриканецът бе победен от тежко онкологично заболяване на 51-годишна възраст.

Почитателите на операта по целия свят познаваха добре неговите герои, особено в опери на Вагнер и Верди. Благодарение на преките излъчвания от Метрополитън опера в Ню Йорк миналия сезон и българската публика го гледа в централната партия в "Нюрнбергските майстори-певци".

Бота прави дебюта си на оперна сцена в родината си през 1989 г. От 1990 г. живее във Виена и често е канен да пее в Щатсопер и Метрополитън. Получава титлата камерзенгер на Виенската държавна опера през 2003-а. Пее в най-престижните театри като Ла Скала, Ковънт Гардън, Опера Австралия, на Залцбургския фестивал. Дебютира на Вагнеровия фестивал в Байройт през 2010 г. в "Пръстенът на нибелунга" под диригентството на Кристиан Тилеман, после пее в тетралогията и под палката на Кирил Петренко.

През миналия сезон Йохан Бота, вече болен, отказва много от ангажиментите си, но, връщайки се в ЮАР, участва в благотворителни събития за събиране на средства за болни от рак.

Йохан Бота почина във Виена на 8 септември 2016 г.

Интендантът на Виенската държавна опера Доминик Мейе заяви:
Дълбоко скърбим за тази загуба - Йохан Бота ни напусна твърде рано. Ние очаквахме с надежда неговото завръщане на сцената като Калаф, след като сериозното му заболяване не му позволи да пее в "Турандот" през пролетта. Бота беше един от най-добрите тенори на своето поколение. Той оставя след себе си голяма празнина.

В знак на траур във Виенската опера ще бъде спуснат черен флаг, а спектакълът на операта "Турандот" от Пучини на 10 септември ще бъде в памет на тенора Йохан Бота.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!