„Каста дива“ гостува на оперния фестивал „Афродита“ в Пафос

Снимка: Росица Кавалджиева



Лятното издание на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” ни „пренася” на остров Кипър в Средиземно море – там, където според древногръцките митове и легенди от морската пяна се е родила богинята на любовта и красотата Афродита.

СнимкаМястото е в югозападната част на острова в областта Пафос. Нарича се „Petra tou Romiou” или „Скалата на Афродита”. Наистина е приказно красиво и изпълнено с позитивна енергия! Представете си малък залив с пясъчен плаж сред варовикови скали. Сините морски води ту спокойно галят пясъка под топлите слънчеви лъчи, ту мощно се разбиват в скалите с грохот и с пухкава бяла пяна, сред която, според легендите, се е появила Афродита. По плажа хората правят върху пясъка сърца от камъчета. Всяко лято по три милиона туристи пренареждат тази мозайка. Влюбени двойки си правят фото сесии сред скалите. Аз също направих доста снимки и успях да си намеря камъче, изваяно от вълните във формата на сърце! Бих постояла още там, на скалата на Афродита, но в западната част на Кипър, в областта Пафос ме очаква цял туристически маршрут, посветен на богинята на любовта и красотата. Той преминава през древния град Пафос, край село Куклия, където е светилището на Афродита и продължава през планината на север до Полис Хрисохус, близо до който се намират т.нар. „Бани на Афродита”. Там богинята се е къпела в кристално чистите води на малко езеро в естествена пещера, обгърнато от свежата зеленина на древно смокиново дърво.

Но да се върнем в град Пафос, където всяко лято има престижен оперен фестивал на името на богинята на любовта и красотата Афродита. През годините в него са гостували трупите на Балшой театър, Мариинския театър, Театър Виелки Варшава, Арена ди Верона, Оперния театър на Триест и още, и още. Незабравими за публиката остават и спектаклите на Софийската национална опера на 4-и, 5-и и 6-и септември 2009 г. – на операта „Лакме” от Делиб, под диригентството на маестро Франческо Роза, с Петя Иванова и Диана Василева в главната роля, във великолепната постановка на акад. Пламен Карталов.

СнимкаНа живописното пристанище в Пафос се издига средновековният замък, построен на мястото на стара византийска крепост през 13-и век от династията Лузинян, владетели на Йерусалимското кралство, Кипърското кралство и Киликийска Армения. Всъщност и той е разрушен през 16-и век и построен и укрепен наново от турците, след като превземат острова. В днешно време Замъкът на пристанището в Пафос всяка година в началото на месец септември се превръща в естествен декор на оперни продукции „под звездите”. Тази година беше 18-ото издание на оперния фестивал „Афродита” в Пафос. На 2-и, 3-и и 4-и септември се играха спектаклите на операта „Дон Жуан” от Моцарт – продукция на „Centro Formazione Alta Cultura” Парма с участието на Кипърския симфоничен оркестър.

Бях щастлива да бъда сред гостите на този перфектно организиран фестивал! На пристанището край стените на средновековния замък се строи сцената и зрителната площадка – стабилна амфитеатрална конструкция с 2 209 седалки, обзаведени с удобни възглавнички.  На три места, така че да има подходящи за всички зрители, се прожектират субтитри на гръцки и на английски език. Спектаклите на операта „Дон Жуан” от Моцарт на 2-и, 3-и и 4-и септември – продукция на оперна компания от Парма с участието на Кипърския симфоничен оркестър, бяха с много високо качество! И двата състава солисти в трите фестивални вечери бяха много добри без компромиси. Италианският диригент Матео Белтрами изгради много стилни в музикално отношение спектакли, а знаем колко трудно е да се изпълни стилно Моцарт! Неслучайно освен голяма кариера на италианските сцени, маестро Белтрами има престижни изяви и на немски сцени като Земперопер в Дрезден и Щатсопер в Щутгарт, където е дирижирал спектакли с участието на знаменития тенор Йонас Кауфман! Но най-силно ме впечатли прекрасното звучене на Кипърския симфоничен оркестър с концертмайстор Волфганг Шрьодер. Първо, за разлика от България, където все още имаме добри инструментални школи, но младите български музиканти бързат да отпътуват от страната, в Кипър няма музикална академия с традиции, но явно има достатъчно висок стандарт, който привлича обратно младите кипърски музиканти, изучили се в чужбина. И второ, явно има достатъчно висок стандарт, за да бъдат привличани и добри чуждестранни музиканти. И така – спектаклите на операта „Дон Жуан” от Моцарт с участието на италианските солисти, хор „Джузепе Верди” от Парма и Кипърския симфоничен оркестър под диригентството на Матео Белтрами ни доставиха голяма музикална наслада! Режисьорът Марчело Липи, художникът на декорите и костюмите Алфредо Троизи и художничката на осветлението Фиамета Балдизери бяха направили и красив класически спектакъл, който създаваше три часа истинско музикално-театрално вълшебство в топлите летни вечери на пристанището в Пафос.

СнимкаСпектакълът беше много хубав! Много ми хареса, казаха възрастна дама от Германия, млада жена от Великобритания и господин от Бразилия, който за първи път гостува в Кипър.

Операта „Дон Жуан“ на Моцарт е забележителна! Музиката е чудесна! Изпълнителите са прекрасни! Природата е толкова красива, звездното небе! Гледала съм много спектакли тук и всички са били много добри, сподели дама от Русия, която живее на острова и редовно следи фестивала „Афродита”.

Възторжени бяха отзивите на щастливата публика след финалния спектакъл на операта „Дон Жуан“ на фестивала „Афродита“ в Пафос, който беше уважен и от кмета на града, и от президента на Кипър. Организаторите на фестивала „Афродита” вече започват да подготвят следващото му издание. Ако планирате Вашата лятна ваканция през първата седмица на месец септември 2017 г. на остров Кипър, ще имате шанс да гледате в европейската столица на културата Пафос някой от спектаклите на операта „Отвличане от Сарая” от Моцарт. Билетите са от 25 до 70 евро.

СнимкаПродължаваме нашата разходка из остров Кипър. Отправяме се на югоизток от Пафос към Лемесос или Лимасол. Според древногръцките митове и легенди тук е роден изкусен скулптор. Той изработил от слонова кост толкова прекрасна статуя, че се влюбил в нея. Молел горещо боговете да го дарят с такава жена. Трогната, богинята на любовта и красотата Афродита вдъхнала живот на статуята. Досетихте ли се? Това са Пигмалион и неговата Галатея. От любовта им се родил Пафос, а внукът им Кинир станал първият жрец в храма на Афродита в стария град Пафос в Кипър.

Ето още една легенда: Дъщерята на Кинир Мирта била ослепително красива и толкова горда, че се сметнала за още по-красива от Афродита. За наказание богинята я превърнала в дърво. От дървото се родил Адонис. Израснал много красив младеж и изкусен ловец. Един ден по време на лов преминал покрай „Баните на Афродита” в северозападната част на остров Кипър, където богинята се къпела в прохладните чисти води. Двамата се влюбили силно един в друг, но не след дълго любовта им разгневила съпруга на Афродита. Той изпратил един глиган да подгони и убие младежа. Афродита дълго търсила смъртно ранения Адонис по капките от кръвта му, които се превърнали в анемонии. Богинята била безутешна. Трогнат от скръбта й, бащата на всички богове и хора Зевс наредил на бога на подземния свят Хадес да пуска Адонис обратно на земята шест месеца през годината. И тогава цялата природа сякаш се преражда, защото Афродита отново се радва на своя любим. А тези две легенди са пресътворени в много произведения на литературата и изкуствата. Сред тях са „Метаморфозите” на римския поет Овидий и пиесата „Пигмалион” на английския драматург Джордж Бърнард Шоу, по които американският композитор Фредерик Лоу създава великолепния мюзикъл „Моята прекрасна лейди” – най-любимият мюзикъл на българската публика според националната анкета на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”.

СнимкаСлед Пафос и Лимасол вече сме в Ларнака – третият по големина град в Кипър, построен на мястото на древния Китион, дом на важни исторически забележителности, сред които ще спомена три. В Китион възкресеният от Исус Христос Лазар е бил ръкоположен от апостолите Варнава и Марко за епископ. Тук е живял 30 г. и тук се съхраняват мощите му във великолепния храм „Свети Лазар”, построен от император Лъв Шести Философ през 9-и век и възстановен през 17-и век. На 11 километра от Ларнака се намира още една византийска църква – „Панагия Ангелоктисти” или „Богородица Ангелоградена”, в която е съхранена изключително ценна мозайка от 6-и век. Тя изобразява Богородица с Исус Христос сред архангелите Михаил и Гавриил и се оценява като равна на мозайките от Равена! В близост се намира и много голяма светиня за мюсюлманите. Това е джамията Хала Султан, посветена на роднината на пророка Мохамед Ум Харам – четвърто по важност място за поклонение след Мека, Медина и Ал Акса в Йерусалим.

На път за Ларнака ми се случи нещо много интересно! Искрено вярвам, че няма случайни неща в живота ни! В самолета за Ларнака срещнах една забележителна дама, която много високо ценя като музикант и като мениджър – директорът на Варненската опера и Драматичния театър "Стоян Бъчваров", сопранът Даниела Димова. А тя ме запозна с още една дама, която заслужава огромно възхищение и уважение като музикант и като мениджър –  мецосопранът Цвета Христофору. Тя също е от Варна, вече 20 години живее в Кипър и създава на острова най-напред първата оперна школа за млади оперни певци, а след това през 2008 г. и първата оперна компания в Кипър. С нея поставя най-напред операта „Дидона и Еней” от Пърсел, следват „Сватбата на Фигаро” , „Дон Жуан” от Моцарт и други, а това лято подготвя още един голям проект. Той е постановка на операта „Орфей и Евридика” от Глук в театъра в Ларнака, която ще бъде заснета от кипърската телевизия и със записа ще се кандидатства за следващ, грандиозен проект.

СнимкаЗа всичко това чуйте в звуковия файл в разговора с Цвета Христофору и Даниела Димова, които освен че излъчват еднаква силна енергия и ентусиазъм, имат и изключителна визуална прилика и ще се превъплътят съответно в ролите на Орфей и Евридика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!