Якуб Адамович: Трябва да се дава приоритет на вече планираните енергийни проекти

| обновено на 24.09.16 в 10:22
Снимка: europa.eu
България трябва да дава приоритет на интерконекторите с Гърция и Румъния, призова говорителят на Европейската комисия за енергийните проекти и регионална политика Якуб Адамович.


Адамович каза това в отговор на въпрос за становището на комисията относно проекта за газов хъб "Балкан" и помолен да коментира думите на премиера Борисов, че България ще наложи вето на всеки проект, който свързва Европа с руския газ и не преминава през България:
 
Кой съм аз, че да коментирам българския премиер! По въпроса за газовия хъб, наясно сме, че въпросът за газовата диверсификация - и за доставките, и за маршрутите, е много важен за България, особено за втечнения газ и синьото гориво от южния газов коридор. Ние ще подкрепим всеки проект, който отговаря на европейските изисквания, основните принципи на енергийния съюз и особено на енергийната стратегия , която наскоро приехме. По отношение на интерконекторите в региона, в Комисията смятаме, че трябва да се дава приоритет на вече планираните проекти, като интерконекторите между България и Гърция, България и Румъния , както и върху проектите от общ интерес, които вече са идентифицирани.

На въпрос на "Хоризонт" за каква диверсификация говорим, когато газовият източник на този етап и в близка перспектива е един и същ, Адамович отговори:

Разбира се, диверсификацията предполага няколко вектора. По отношение на втечнения газ има три важни доставчика - Русия, Норвегия и Алжир. Разбира се, няколко страни в Централна и Източна Европа са зависими в много по-голяма степен от един източник, отколкото Испания и Португалия. Но ние сме заложили този момент в енергийния съюз, и мащабите на тази зависимост вече се променят. Другият начин да се намали зависимостта от външен източник е като се намалят поръчките. Например, като се инвестира в сградите, така че те да са по-ефективни от енергийна гледна точка и да се нуждаят от по-малко газ за отоплението си.

Цялото интервю с Якуб Адамович можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53