"Обичам Шостакович" и други привлекателни проекти на Софийската филхармония през новия сезон

Снимка: Архив


След изключително успешния проект "Обичам българската музика", посветен на националния празник 3 март, сега Софийската филхармония подготвя нов музикален маратон - 110-годишнината на великия руски композитор Дмитрий Шостакович ще бъде отбелязана в концертния комплекс "България" в София с пъстра поредица от събития на рождения му ден - 25 септември, между 11 до 21 часа, която ще включва встъпителна лекция на проф. Лъчезар Каранлъков, представяне на книга за Шостакович, изпълнения на именити български музиканти и ансамбли, на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров, както и на студенти и преподаватели в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", а вечерта ще бъде увенчана с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Станислав Ушев и солисти Пламена Мангова - пиано и Вим ван Хаселт - тромпет (Белгия).


Новият сезон на Филхармониците ще бъде открит официално на 30 септември с концерт под палката на госта Константин Тринкс и солистка Александра Любчански - сопран. Програмата ще включва музика от Панчо Владигеров, Рихард Вагнер и Рихард Щраус.

В съставянето на афиша за 2016/2017 са участвали артистичният директор Светлин Русев и голямата българска прима Красимира Стоянова в ролята на артистичен консултант.

Какво още подготвя Националният ни оркестър, за да привлече публиката в зала "България" - чуйте в звуковия файл, в интервюто със Светлина Терзиева - и.д. директор на Софийската филхармония. Във втория звуков файл можете да чуете изказване на оперната прима Красимира Стоянова пред журналисти по повод участието й като артистичен консултант в съставянето на новия сезон на Софийската филхармония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!