Освобождаването на някои храни от ДДС - дискусията продължава, някои не са доволни от решението на парламента

Снимка: БГНЕС
След първоначалното одобрение на приетите промени миналата седмица, които освободиха част от бизнеса от ДДС при дарения на храни - тази седмица вече настъпи време за уж по-маловажните, но далеч по-прагматични предложения по този, оказа се, доста важен обществен въпрос.

Срещата на финансовия министър Владислав Горанов с омбудсмана Мая Манолова и договарянето им за механизмите на създаването на нова хранителна банка, а също и за контрола върху тази благотворителна дейност, поднови дискусията, както и коментарите на някои икономически наблюдатели, че далеч не всички са доволни от това решение, но поради високото обществено одобрение, не проявяват недоволството си само задават въпроси как ще стане това, дали ще може да се реализира това и дали всички бедни или гладни ще имат полза от това.
Разбира се, че трябва да има някаква правна гаранция за осъществяването на този вид благотворителност, разбира се, че контрол трябва да има, но с прекалените опасения за злоупотреби някак си се прекали в последните дни. И аз се питам защо. Отговорът дойде от един разговор с един от вносителите на този проект в парламента - Петър Славов от Реформаторския блок, който заедно с някои свои колеги от различните групи разработи промените чисто законодателно, а в момента е зает с детайлите около него за второто четене в пленарната зала.
Според Петър Славов има някои среди, които няма да са доволни от прецизирането на закона, и от желанието за по-сериозен контрол върху качеството на даряваните храни, понеже така и така са инкасирали някакви печалби от залежала стока… как? Чрез фалшиви документи от държавните екарисажи за бракувана хранителна продукция, а всъщност някои търговци и собственици на хранителни заведения препродават напълно годната за ядене стока на свои колеги от бранша.
По тази причина явно малък процент от търговците все пак нямат никаква полза даряването на храни да бъде регламентирано и затова от омбудсмана и от финансовия министър дойде предложението за проверки в държавните екарисажи.
Потребителските организации в България вече са доста и би трябвало да се досещат за подобни неща. Богомил Николов, председателят на асоциация Активни потребители прие идеята, и се задължи и неговата организация да се включи в контрола на бъдещата благотворителна дейност с храни.
Засега става ясно само, че някои търговци, недотам изрядни, ще загубят от поправките в закона за ДДС. И все пак всички трябва да сме много внимателни - и медиите, и обществото, за да не може една добра идея да не се получи в практиката. Дарителството на храни е кауза - за нея се водеше борба от 10-ина години, и не редно да се допусне нещо, което е така успешно в други европейски страни - да не се случи у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!