Среща на сепаратистките движения в Москва

Снимка: Николай Кръстев
В срещата участваха сепаратистките движения от цял свят или поне от една не малка част от него като Каталуня, Приднестровието, Северна Ирландия, Близкият изток, Кавказ в лицето на организации от непризнатата арменска Република Нагорни Карабах и едно движение в Южен Азербайджан. Мотото на срещата беше "Диалог между нациите.Право на народите на самоопределение и създаването на многополярен свят."

Домакин на срещата беше Руското антиглобалистко движение. Неговият лидер Александър Йонов призна, че организацията му  е получила 3,5 милиона рубли, което е малко над 30 000 евро, за организацията на събитието и присъствието на гостите от чужбина. Той призна още, че неговата организация получава финансиране, макар и ограничено, както допълни, от руските власти. 

Йонов каза, че хората, работещи в Руското антиглобалистко движение, не са бедни и че сами се финансират, като избегна да отговори какво работи и откъде има неговата организация такива доходи. На въпрос защо няма представители на подобни движения от Русия като тези от Карелия, Чечения и Сибир той отговори предпазливо:

През цялото време, докато беше конфликта в Чечения, който беше трагедия както за чеченския народ, така и за руския и за цяла съвременна Русия, твърде много пари отиваха за поддръжката на тази война отвън. Да говорите за тези движения, които се финансират от чужбина, които са терористични и екстремистки, а знаем, че кримско-татарският меджлис е изцяло екстремистка организация.

За съжаление, на мен ми се наложи да се сблъскам с тази организация, защото през 2014 година работих като международен наблюдател по време на референдума в Крим и хората в частни разговори споделяха, че задачата на тази организация е поставена от определени ръководители, които получават финансиране от Турция, САЩ и някакви фондове от Европейския съюз. Затова тези структури, които работят на територията на Русия или се опитват да работят, тези, за които западната преса пише често, са създадени или изкуствено, или просто са маргинални организации, в които човек трябва да се вгледа по-внимателно, за да види защо е този интерес към тях.

По време на срещата стана ясно, че Тексаското националистическо движение готви референдум за независим Тексас. С подобни искания през 2019 година възнамерява да излезе и друг американски щат - Калифорния. Това обаче няма да е лесно, защото има редици правни норми и процедури, които ще трябва да бъдат изпълнени, а те, от своя страна, изискват доста време.

Неговият представител - Луис Маринели, който е ръководител на кампанията за независимост на Калифорния, заяви, че няма да е лесно постигането на целта на движението, защото настояват за промяна на избирателната система в САЩ с цел да могат да се провеждат референдуми на такова равнище.

Луис Маринели заяви, че ако Доналд Тръмп стане президент, още повече ще се засили желанието на Калифорния да напусне САЩ:

Ако Тръмп победи на президентските избори, той каза, че ще построи стена на границата между САЩ и Мексико. Това Калифорния няма как да го подкрепи, защото ние имаме много сериозни отношения с Мексико. Ние ще построим още по-добри отношения, когато се отделим от САЩ.

Ние сравняваме референдума в Калифорния с Брекзит във Великобритания, защото Обединеното кралство ще може да живее по независим начин, каквато е и целта на референдума в Калифорния, който смятаме да организираме през 2019 година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53