Проф. Анастас Герджиков: Кандидат-студентите намаляха двойно

| обновено на 03.10.16 в 09:53
Проф. Анастас Герджиков
Снимка: Булфото
Открива се новата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Прагът на най-старото висше училище ще прекрачат над 4400 първокурсници. Академичният съвет на университета ще поднесе цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви, след което ректорът проф. Анастас Герджиков ще открие академичната година в аулата на Университета.

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" професор Герджиков призна, че намалелият брой на студентите е основно предизвикателство за университетите у нас:

Това е голям проблем пред всички ректори. Местата в продължение на много години, в национален мащаб, бяха запазени същите, а в същото време кандидат-студентите намаляха двойно. Това е поради демографската криза, поради възможностите да се пътува в чужбина, а също и поради това, че в някои години, като тази, не всички зрелостници издържаха държавните зрелостни изпити. Но, това не е основният проблем. Основният проблем пред всички ректори през годините беше това, че системата ни не беше правилна и тя почиваше единствено на броя на студентите. Затова сега всички ректори усетиха така тежко намаляването на броя на кандидат-студентите.

Ние се справяме в университета с това, че се опитваме да предлагаме висококачествено обучение и това се доказва от мястото ни в националната рейтингова система и в двете международни класации, които бяха обявени през последните седмици. Ние сме единственият университет от първите 1000 и сме между 750-о и 800-о място, което изглежда не особено атрактивно, но, ако сметнете колко е това спрямо 20 000 университета, които са проучвани, става дума за горните 4%.

Разбира се, се опитваме се да оптимизираме обучението, да въведем нови специалности. Тази година нямаме такива, но имаме много магистратури, няколкостотин са!

Герджиков е категоричен, че мобилността на хората не може да бъде ограничавана и работодателите трябва да се замислят за подобряване не само на заплатите, а и на условията за работа на младите специалисти. В университета, например, много млади преподаватели искат подходящо съвременно оборудване, а не високи заплати, допълни той.


Министърът на образованието Меглена Кунева каза на тържественото откриване на академичната учебна година, че в момента се извършва голяма реформа във висшето образование, но подчерта, че масовизацията му през последните 20 години не е довела до повишаване на качеството:
Това означава, че не сме имали честна конкуренция. Това означава, че не сме успели да наградим най-добрите с нашето доверие. И това е болезнена констатация. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53