Превозвачите, блокирали граничните пунктове у нас, заплашиха с нови протести

Московски: Българските институции не са причина за бавното преминаване през границите

| обновено на 31.10.16 в 15:32
Снимка: Дора Атанасова
Шофьори на тирове блокираха няколко гранични пункта. Недоволството е породено от продължаващите трудности при преминаването на границите. Около 10.30 часа над 50 шофьори на тежкотоварни камиони затвориха с жива верига граничния пункт "Кулата". До обед не се пропускаха никакви автомобили и в двете посоки, което доведе до образуване на колони в България и Гърция. Служители на МВР контролираха движението и престоя в района. Блокадата беше вдигната в 12.00 часа.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев подчерта:

Ние сме недоволни от обработката на документите на нашите камиони. Това изчакване вреди и ни прави неконкурентно способни. Отправяме нашия протест към отговорните институции и желаем от тях да вземат всички необходими мерки, за да се реши трайно проблемът с преминаването през граничните пунктове.

В националния протест на превозвачите се включиха всички браншови организации. От Съюза на българските транспортни работници припомниха, че са изпратили до ресорните министерства няколко писма с конкретни искания за подобряване  на условията на българските граници, както и предложения за работни срещи, на които до този момент не са получили официални отговори, заяви Александър Стамболийски: 

По никакъв начин не бяха взети под внимание нашите предложения и искания за по-лекото преминаване на камиони и леки автомобили през границите, за да може пътникопотокът да е по-стабилен и да няма такива колони от автомобили, които да пречат на движението и да довеждат до срив в икономиката. До колкото ми е известно, дадено е време от един месец на ресорните ведомства. Това е предупреждение, за да се знае какво ще се случи след един месец, ако не се вземат постоянни мерки. Ще има по-ефективни протести. 

На въпрос на "Хоризонт“ дали намират връзка между своите действия и тези на гръцките фермери от февруари тази година, превозвачите отговориха, че аналогия не може да има, тъй като техният протест е обявен като дата и време, има за цел да провокира диалог с институциите, както и намиране на решение на трайните проблеми на българските превозвачи. 

Заради протеста на граничния пункт "Русе - Гюргево" преминаването беше спряно и в двете посоки. Превозвачите затвориха всички входни и изходни пътища към граничния пункт "Дунав мост" и останаха там с камионите си два часа. Причината за протеста им е прекалено дългото време за изчакване по граничните пунктове. Те изразиха недоволството си: 

Как мислите, редно ли е седем часа да чакаш в едната посока, за да минеш границата и седем часа да чакаш в другата посока? Това нормално ли е? За да отидете на работа да чакате седем часа… Мисля, че не е нормално. В Европа го няма това нещо. Не знам дали може да се каже, но между идиотски държави и границите са такива. Горе на румънско-унгарската граница пак е същото. Ако не се подобри положението, след време ще вземем по-крути мерки.

Според протестиращите цялата система не е точна. Превозвачите настояха за реорганизация на работата по граничните пунктове и назначаването на още служители, които да оформят документите на товарите.

За близо два часа остана блокиран и граничният пункт "Капитан Андреево".

Превозвачите се оплакват от системното образуване на колони от тирове на българо-турската граница:

Лично аз бях с камион тук на 22-ри срещу 23-ти, опашката беше девет километра от турска страна. Цялата граница съм я минал за 23 часа. От турска страна документите се оправят за две-три минути, тук се оправят за много повече - за 20, 30, 40 минути. Трябва да се промени системата на работа. В другите страни хората се чудят как да отворят коридори, за да се работи, а при нас точно обратното, коментира един от протестиращите на ГКПП "Капитан Андреево“.

Липсва добра организация на нашия пункт, за разлика от турския, коментират превозвачите и предлагат: 

Организация и работа. Ако трябва да се подменят кадрите, да се сложат млади хора, които са в час с компютрите, с техниката, за да може да се работи. 

Протестиращите вдигнаха блокадата в 12.00 часа и в момента движението към Турция е свободно.

На граничния пункт "Видин - Калафат“ превозвачи изразиха недоволството си с мирен протест и движението там не беше спряно.

Движението през "Лесово" не е преустановявано. Кметът на община Елхово е бил уведомен за протестни действия на превозвачи минути преди 10.00 часа, но до блокиране на пътя не се е стигнало, съобщиха от полицията в Ямбол.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че българските институции не са причина за бавното преминаване на границите, от което се оплакват шофьорите на тирове. Московски посочи, че преди няколко седмици е имало среща на превозвачи с "Гранична полиция“ и Агенция "Митници":

Изговориха се темите, знае се, че това е проблем. Явно до момента не са видели адекватна реакция превозвачите и това ги е принудило, каза в Бургас министър Московски.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Олга Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53