Виктор Озеров: Русия няма да държи в Сирия излишна техника и военни

Войниците често разбират по-добре политиката от самите политици, седнали в удобните им кресла, казва председателят на руския комитет по отбрана

Брифинг на руското военно командване по въпроси за военните действия на Москва в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има ли намерение Москва да увеличи числеността на бойните си единици в Сирия? Въпросът е особено актуален, след като делегация от горната камара на руския парламент, водена от председателят на комитета по отбраната Виктор Озеров посети военната база в Хмеймим и в Тартус, мястото, където ще бъде сформирана и военноморската база в Сирия.

Решението за връщането или подсилването с военна техника на руската база в Хмеймим в Сирия е в ръцете на президента Владимир Путин, обяснява ръководителят на комитета по отбраната в горната палата на руския парламент Виктор Озеров пред БНР: 

Пред руските военни в Сирия са поставени определени задачи и от това зависи тяхната численост там. Все пак това се определя от върховния главнокомандващ и президент на Русия, който ще реши каква да бъде числеността на личния състав и военната техника в Сирия в този момент. Русия нееднократно показа на терористите, че може да порази инфраструктурата им. Русия може да извършва полети не само от нейните бази, но както видяхте и от база в Иран преди няколко месеца. По отношение на увеличаването на числения боен състав - това ще зависи от ситуацията в Сирия и от решението на президента Путин. Излишна техника и военни в Сирия Русия няма да държи, защото този престой в известна степен е свързан и с разходи, които плаща бюджетът на руската федерация.

Въпреки сложните политически отношения между Москва и Вашингтон по отношение на Сирия, контактите между руските и американските военни в региона продължават и това се потвърждава от контактите между руския център за примирие в базата в Хмеймим и центъра в йорданската столица Аман. Озеров допълва:

Свръзката помежду им съществува. Обменът на информация между членовете на коалицията и Русия за броя на полетите в региона продължава. Войниците понякога по-добре разбират политиката отколкото самите политици, които се намират в удобните си кресла.

Обстановката в Сирия остава доста напрегната, което дава своето отражение върху охраната на руската база в Хмеймим, признава председателят на комитета по отбраната в руското федерално събрание и подчертава:

Охраната на руската военна база се осъществява от противоракетния комплекс С 400. Във въздушното пространство над нея се намират бойни хеликоптери, които наблюдават ставащото около нея,а освен това се използват и дронове. Цялостната картина се следи от дежурните офицери в щаба на базата. Ясно е, че в Сирия има война и затова трябва да сме наясно, че 100 % сигурност няма никъде, но трябва да се спазват всички правила.  

Още за руското военно присъствие в Сирия ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53