Паизиело във Виена

Новият компактдиск, представен в специалната рубрика на "Алегро виваче", е скъп подарък за слушателите и екипа на предаването от изпълнителите. Изхар Елиас - китара, Алон Сариел - мандолина и Михаел Цалка - фортепиано бяха гости на фестивала "Изкуството на барока 2016" на 26 октомври и тогава изкушената публика чу концерт с тяхно участие, в който прозвучаха именно пиеси от албума „Паизиело във Виена“.

Изданието на Brilliant Classics е подготвено в края на 2015 г., а къде и в каква атмосфера са направени записите разказва китариста Изхар Елиас:

Записахме го в Амстердам, в красив малък музей, който има голяма колекция от старинни фортепиана. Позволиха ни да ползваме едно то тях – чудесно пиано, но много крехко заради влажността. И затова имахме малко затруднения с настройването. Беше като жив организъм и даже когато валеше, се налагаше да спираме. И все пак беше прекрасен старинен инструмент. Мандолината пък е оригинална от Северна Италия, от началото на XIX век. Различното при нея е, че има единични кожени струни, вместо двойни метални. И така прилича малко на китарата, на която свиря аз. Тя е оригинал на Гуаданини от 1812 г. А темата Nel cor piu mi sento е интересна, защото е била изключително популярна през XIX век. Взета е от операта „Мелничарката“ на Джовани Паизиело. А от смъртта на Паизиело са минали точно 200 години. Мелодията му става толкова популярна, че много композитори я използват като тема за вариации – като Паганини, Бетовен, Джулиани. Така че ние решихме да използваме темата на Паизиело като основа за нашия компактдиск, като записахме пиеси на композитори, творили във Виена. Повечето от тях дори са се познавали. Джулиани и Хумел например са били добри приятели, свирили са заедно.

Китаристът Изхар Елиас, Алон Сариел на мандолина и Михаел Цалка на фортепиано – и тримата на оригинални инструменти от XIX век, са записали пиеси от виенски майстори: Бетовен, Хумел, Джулиани, Бортолаци и Ванхал, свързани от темата на Паизиело, разработена от всички тях във вариации.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Изхар Елиас и фрагмент от Шест вариации по тема на Паизиело от Ванхал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!