Стихове на Силвия Стефанова вдъхновиха Балет "Арабеск" за нов спектакъл

"Сянка от копнеж"
Снимка: Балет "Арабеск"

Балет „Арабеск“ среща Изтока и Запада в новия си нестандартен спектакъл „Сянка от копнеж“, вдъхновен от едноименната книга на поетесата Силвия Стефанова.

След премиерата на 30 октомври, в петък, на 18 ноември, на сцената на Музикалния театър в София зрителите ще могат да видят отново японската естетика на съзерцанието и европейската музикална експресивност, претворени в танц.

Спектакълът  съдържа три едноактни балетни миниатюри на хореографите Боряна Сечанова, Анна Донева и Антъни Мидълтън.

„Сянка от копнеж“ предлага едно нестандартно пътешествие в света на старинните японски петстишия танка, които се трансформират в музика, поезия и танц. „Капка в океана“ е с хореография на Антъни Мидълтън по музика на Добринка Табакова. Втората миниатюра, „Шепот“, е на хореографката Анна Донева с музика на Дмитрий Шостакович. Третата пиеса със заглавие „Удоволствието да не правиш нищо“ е по хореография на Боряна Сечанова и музика на Телеман, интересно обработена чрез импровизациите на живо на виолиста Валентин Геров, член на Квартет „София“.

Кимона, японска звучност, игра на нюанси, съвременна експресия, вдъхновение и страст са кодовете в изпълнението на танцьорите от „Арабеск“. Така отново тайнството на вечното изкуство и неумиращата любов от книгата „Сянка от копнеж“ заживява на сцената:

Не е любов,
нито мечтание.
Само сянка от копнеж.
Лунен лъч в облак,
притихнал...

Чуйте повече подробности за спектакъла в интервюто с Боряна Сечанова - хореограф и директор на Балет "Алабеск".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!