Дмитрий Травин: Днешната руска идеология е по-ефективна от комунистическата

Путин е създал авторитарна и персонализирана система на управление в Русия, категоричен е Травин

Фрагмент от корицата на книгата на Дмитрий Травин
Снимка: Николай Кръстев

Руският изследовател и преподавател в Санктпетербургския европейски университет Дмитрий Травин неотдавна представи в Москва книгата си „Ще просъществува ли путинската система до 2042 година?“. В нея той описва днешна Русия и системата на управление, създадена от президента Владимир Путин, който е начело на страната от 2000 година.

В интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Травин заяви, че Путин разполага с повече власт от един от последните съветски лидери Леонид Брежнев и с по-малко от тази Сталин. Путин е създал авторитарна и персонализирана система на управление в Русия, категоричен е Дмитрий Травин. Той набелязва 2042 година като символична и фигуративна дата, заимствана от роман на руския писател Владимир Вайнович.

Много от избирателите подкрепят „Единна Русия“, а тези, които не я подкрепят, се намират в състояние на апатия и не искат активно да протестират. Затова сега няма съмнение, че Путин ще поиска да участва в президентските избори през март 2018 година и лесно ще ги спечели. В Русия ще се запази този политически режим, който съществува вече практически 17 години без никаква либерализация, прогнозира изследователят: 

В дадения момент, ако не се появяват някакви нови фактори, трябва да кажа, че путинската система е устойчива, руското общество я подкрепя. Забелязваме, че няма някаква особена катастрофична ситуация в руската икономика, въпреки че тя бавно ще става все по лоша. Така че Путин може още дълго да запази властта си.

При благоприятно развитие на ситуацията Путин може да управлява Русия и до 2042 година, когато той ще е на 90 години и това не го изключвам.

Запитан на какво се дължи носталгичната вълна към съветския период от последните години, Дмитрий Травин отговаря, че има качествено различие в областта на идеологията:

Днес тя е много по-ефективна, отколкото по времето на Брежнев, защото тогава тя представляваше остатък от сталинската идеология. Строяхме комунизъм, но хората от моето поколение знаеха, че никакъв комунизъм няма да има и не вярваха в нищо. Идеологията днес е много по-ефективна - не строим никакъв комунизъм, но Путин прокарва идеята, че сме в обсадена крепост и около нас са само врагове, най-вече американците, след тях са бандеровците. В тази ситуация хората възприемат тази идеология. Мнозина вярват в тези неща - че САЩ искат да направят с Русия лоши неща, както и че в Украйна се възражда бандеровщината (фашизмът в Украйна). Така че всички тези елементи работят по нов начин и много по-ефективно, отколкото в периода на управление на съветския генерален секретар на КПСС Леонид Брежнев.

Икономическият застой ще продължи, постепенно апатията сред населението ще се засилва, а страхът от американците ще се запази, предвижда още Дмитрий Травин: 

Путин ще започне да остарява, да боледува, което е логично по здравословни причини, защото никой за съжаление не е вечен. И хората вместо младия мачо и енергичен управленец ще виждат по телевизията възрастен и боледуващ човек, а после ще престанат изобщо да го виждат, защото той все по-често ще боледува, отколкото да се появява по електронните медии. Всичко това напомня съветската епоха - ще ви припомня, че Брежнев, без да идва в съзнание, управляваше СССР няколко години до смъртта си през 1982 година.

Цялото интервю с Дмитрий Травин слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53