Блокфлейтистът Ерик Босграаф с нов албум

Ерик Босграаф
Снимка: Marco Borggreve

Нов компактдиск на световния музикален пазар попадна в колекцията на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Той пристигна от Холандия като подарък от блокфлейтиста Ерик Босграаф.

Зашеметяващо – така може да се определи с една дума невероятното присъствие на Босграаф както на сцена в концертни изпълнения, така и в различните му албуми, които вече са доста на брой. Това е един от най-виртуозните и задълбочени изпълнители на всякакви видове блокфлейти – при гостуванията си в България на фестивала "Изкуството на барока" го е доказвал не веднъж.

Георг Филип Телеман не за първи път попада в полезрението му на изследовател и интерпретатор – има предишен успешен компактдиск с чембалиста Франческо Корти със Сонатите за блокфлейта на композитора, а сега наред е интеграл със сюитите и концертите му. Телеман съчетава елементи от френския и италианския стил в тези свои произведения, а някои от частите са истински фойерверки, блестящо поднесени от Ерик Босграаф. Тук трябва да добавим и добри думи за ансамбъла му "Кордевенто", в който от години свирят и българи: цигуларите Зефира Вълова и Иван Илиев, виолончелистката Линда Манчева, Явор Генов на барокова китара и китароне. "Кордевенто" следва динамичното и ярко отчетливо като артикулация свирене на Ерик Босграаф. Звукът, макар и в този камерен състав, е обемен и топъл, а обяснението е просто – записът е направен в църква в Холандия.

Чуйте в звуковия файл фрагменти от албума с музика на Телеман на Ерик Босграаф и "Кордевенто". Те са от Сюита в Ми-бемол мажор за пасторална флейта, струнни и басо континуо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!