Отбелязват 120 години от рождението на акад. Петко Стайнов с концерти, конкурси и научни дискусии

| обновено на 23.11.16 в 18:26
Петко Стайнов
Снимка: архив

На 1 декември ще се навършат 120 години от рождението на големия български композитор Петко Стайнов - един от основоположниците на композиторската школа у нас.


Личността на Петко Стайнов винаги е била отбелязвана подобаващо, благодарение най-вече на Института за изследване на изкуствата (преди Институт за музика към БАН), на който той е първият директор и не само директор, но и вдъхновител, защото по негова идея се създава той и се структурира във вида, в който е. Също така по линия на Съюза на композиторите и, разбира се, през последните десетилетия и на Фондация "Петко Груев Стайнов", която работи изключително активно за изследване и популяризиране на творчеството на академик Петко Стайнов, 
каза в предаването "Алегро виваче" един от основните координатори на честванията на 120-годишнината на композитора - проф. Елисавета Вълчинова-Чендова.

На 26 и 27 ноември в Аулата на Софийския университет ще се проведе Международен хоров конкурс на името на Петко Стайнов, а на 1 декември честванията ще се пренесат на територията на Нов български университет.

Чуйте още какви събития са предвидени през ноември и декември за отбелязването на годишнината, както и подробности за юбилейната научна сесия на БАН на 23 ноември, когато ще бъдат представени електронният архив на Петко Стайнов и нов документален филм за него - интервюто с проф. Елисавета Вълчинова-Чендова е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!