Победителят в конкурса "Шопен" 2015 Сънг-Джин Чо е в София

| обновено на 23.11.16 в 18:50

Новият компактдиск, който по традиция представяме в последните минути на предаването "Алегро виваче",  този път пристигна съвсем навреме - точно преди заключителния концерт от фестивала "Пиано Екстраваганца 2016". На 23 ноември от 19.30 часа в зала "България" ще видим 21-годишния блестящ корейски пианист Сънг-Джин Чо, който миналата година безапелационно спечели конкурса "Шопен" в Полша – едно от най-престижните състезания в пианистичния свят.


Сънг-Джин Чо има дълъг списък от награди, а е на сцената вече 10 години, защото дебютът му е на 11. На 14 е, когато печели първа награда на младежкия конкурс "Шопен" в Москва, година по-късно печели и конкурса в Хамамацу – Япония, където е най-младият победител в историята досега. Трета награда на "Чайковски", когато е на 17, после и трета на конкурса "Артур Рубинщайн" в Тел Авив - това, разбира се, води до ангажименти с някои от най-добрите оркестри и диригенти в света: с Валери Гергиев и Мариинския театър, с Мюнг-Вун Чунг, Сеулската филхармония и Филхармонията на Френското радио, с Лорин Маазел, Марек Яновски, Михаил Плетньов и Руския национален оркестър, с Владимир Ашкенази и оркестър Филхармония - Лондон, и още много други.

Не по-малко завоевание в кариерата на Сънг-Джин Чо е, че към него се обръща звукозаписният гигант Deutsche Gramophone, който издава диск на победителя на варшавския конкурс. След като Чо получава като награда и албум с избрано от изпълненията му в различните кръгове, в началото на 2016 г. той подписва договор, след който идва и самостоятелния му албум вече като пълноправен артист на компанията.

На конкурса във Варшава през 2015 г. южнокореецът получава и специалната награда за изпълнение на Полонез от Шопен, затова ви предлагаме да чуете в звуковия файл запис на Полонез в Ла-бемол мажор, опус 53. Ако той ви хареса – продължението е на 23 ноември в столичната зала "България" от 19.30.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!