Мария Принц и приятели - звездни партньорства на софийска сцена

Мария Принц на репетиция със сър Невил Маринър
Снимка: личен архив
Пианистката Мария Принц е от българските музиканти в чужбина, които винаги с удоволствие се връщат на родна сцена. При това благодарение на нея у нас гостуваха знаменити изпълнители като диригента сър Невил Маринър, флейтиста Патрик Галоа, баритона Матиас Гьорне. Сега тя, в партньорство със Софийската филхармония, подготвя цикъл камерни концерти, в които ще участват известни и утвърдени в Европа изпълнители, както и изявени филхармоници.


Първият концерт е на 29 ноември от 19.00 часа в камерна зала "България". За него в страната ще пристигне кларинетистът Андрю Маринър - дългогодишен член на Лондонския симфоничен оркестър, а в трио с него и Мария Принц ще свири виолончелистката Кристиана Алипиева. Ще звучи музика от Бетовен, Шуберт, Верди, Дебюси, Пуленк. Някои от пиесите са в аранжимент на Андрю Маринър.

След този и следващите концерти през сезона публиката ще има възможност да се срещне с изпълнителите.

Един час след концерта сме на разположение за въпроси, за разговори - мисля, че това е нещо, което също е важно. Ние не сме хората на сцената, които са от друга порода - ние сме хора, които също се наслаждават на комуникация и са достъпни за всички, обяснява идеята си Мария Принц.

Очаквайте на 29 ноември и разговор по повод специалния концерт на Софийската филхармония в памет на отишлия си от света сър Невил Маринър, който трябваше да дирижира на 1 декември. Мария Принц ще ни представи диригента, приел да ръководи оркестъра в памет на маестрото.

В звуковия файл чуйте още подробности за бъдещите камерни проекти от новия концертен цикъл в интервюто с пианистката за предаването "Алегро виваче".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!