Светлин Русев с нов концертмайсторски пост в Швейцария

2
Светлин Русев солира
Снимка: личен архив

Харизматичният български цигулар Светлин Русев е новият концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария. Той е бил избран след конкурс от музикалния директор на състава Джонатан Нот.

Светлин Русев е носител на приза "Музикант на годината 2006" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" на БНР, а на 1 ноември 2016 г. получи наградата "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория "Инструменталист".

Цигуларят започва кариерата си на концертмайстор през 2000 г. с Оркестъра на Оверн, а през 2005-а поема лидерското място във Филхармонията на Френското радио. Бил е концертмайстор и на Сеулската филхармония от 2008 до началото на 2016 г.

Русев е професор в Парижката консерватория, която самият той е завършил, и артистичен директор на Софийската филхармония.

Оркестърът на Романска Швейцария е създаден през 1918 г. от Ернест Ансерме, който го дирижира в продължение на почти 50 години. Съставът изнася концертите си в прочутата зала "Виктория" в Женева и участва в спектаклите на оперния театър в града. Концертмайсторското място беше вакантно от три години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия