Проблемът с бежанците - траен проблем за България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Само 26 случая на болести са открити в бежанския лагер в Харманли, този факт сам по себе си не е повод за голямо напрежение, каза в ефира на „Нашият ден” председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Коментарната тема днес беше „Какво се случва в бежанските лагери у нас”. Преди коментара на Петя Първанова, нашият кореспондент от Хасково Дора Атанасова предаде една недотам спокойна звукова картина от Харманли.
Когато има доста хора, настанени на едно място, при това очакващи нещо друго, освен престой в бежански лагер - това няма как да не породи известни проблеми, каза още Петя Първанова. Запитана дали е имало насилие срещу хора от лагера Овча Купел в София, както се твърди в някои медии, тя отговори че в поделенията на МВР няма никакви жалби за насилие срещу чужденци.
Председателят на Държавната агенция няма никакво намерение да подава оставка, бе уточнено от Петя Първанова.
Броят на регистрираните бежанци у нас засега е около 5 хиляди и 200 души.
В първите години, когато у нас пристигнаха първите бежанци имахме голяма помощ от организацията „Лекари без граници”, информира бившият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Днес той също бе гост в студиото на „Нашият ден”. Тогава е имало доста по-стриктни лекарски прегледи на чуждите граждани, а сега лекарите не стигат и това наистина може да провокира болести и епидемии сред бежанците.
В света има около 15 действащи в момента конфликти, които провокират не по-малко от над 60 милиона души да потърсят убежище извън страните си, информира още Николай Чирпанлиев. Колкото до контрола на българската граница - той е занижен, съществуват каналджийски мрежи, и това според него била конкретна информация от германски медии.
Николай Чирпанлиев заяви още, че има голяма разлика между първите бежански потоци към България отпреди три години и сегашните. Преди три години това са били главно семейства и главно от Сирия, съвсем малък процент от други близкоизточни държави. Сега преимуществено бежанците са млади мъже, най-висок процент от тях са от Афганистан, при това от зони, които не са обект на военни действия. Към тях се присъединявали и хора от Пакистан и други държави от този регион.
Решенията на бежанския проблем е само в ръцете на държавната власт с всички нейни структури, бе мнението на Николай Чирпанлиев.









БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!