Анна Стайкова: С оркестър "Генезис" искаме да направим нещо ново и вълнуващо за публиката

Първият сезон на най-новия български оркестър "Генезис"  ще бъде открит официално на 26 ноември от 20 часа в зала "България". В програмата на концерта са включени Интродукция и рондо капричиозо от Камий Сен-Санс със солист цигуларя Мариан Краев, Концерт за пиано и оркестър №1 от Красимир Кюркчийски - на пианото ще бъде Ивайла Кирова, и Симфония №5 от Пьотр Илич Чайковски.


Създателят на оркестър "Генезис" - диригентът Йордан Камджалов, го определя като концептуален културен проект за България и споделя, че за концертите през този първи сезон ще пристигат музиканти от различни точки на страната и света - хора, ентусиазирани да правят музика и да я споделят с публиката.

Анна Стойкова е мениджър-координатор във Фондация "Йордан Камджалов". За нея диригентът и основател на оркестър "Генезис" е мотиватор и генератор на вдъхновение. Проектите, с които Фондацията се занимава - от подпомагане на млади търсещи и искащи инструменталисти, през Музикална лаборатория за човека до "Генезис" оркестра са(за мен) като един млад човек мога да кажа, едни от най-стойностните неща, с които аз мога да се занимавам тук, в България. Смятам, че тази работа ме променя с всеки изминал ден. Хората и срещите с тях са безкрайно ценни.

Преди концерта в събота, на 25 ноември от 19 часа в Софийска градска галерия ще се състои среща - разговор с участниците.

На 28 ноември оркестър "Генезис" ще гостува на Българските музикални вечери в Мюнхен, организирани от пианистката Ивайла Кирова. Концертът ще бъде на една от най-престижните сцени в баварската столица - зала "Карл Орф" в комплекса Гастайг.

Какво предстои през първия сезон на оркестър "Генезис" и покана за концерта по откриването му на 26 ноември чуйте в интервюто с Ани Стайкова за предаването "Алегро виваче" в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!