Музика на Красимир Кюркчийски звуча на престижна сцена в Мюнхен

Ивайла Кирова, Йордан Камджалов и оркестър "Генезис"

С голям успех премина третото издание на концертния цикъл "Български музикални вечери в Мюнхен", артистичен директор на който е пианистката Ивайла Кирова. Събитието се проведе под патронажа на генералния консул на България в баварската столица – г-жа Антоанета Байчева.

БНР е медиен партньор на събитията, които се превръщат във все по-мащабна заявка за присъствието на български автори и изпълнители на германска сцена. Тази година тя бе една от най-престижните – огромният културен център Гастайг, където изнася концертите си Мюнхенската филхармония, ръководена в момента от Валери Гергиев. Имена от най-висока класа свирят в Гастайг, а докато течеше българската вечер в зала "Карл Орф", в големия аудиториум концерт изнесе Чешката филхармония с Иржи Белохлавек на диригентския пулт и младата звезда Катя Буниатишвили на пианото.

Новият оркестър "Генезис" на Йордан Камджалов бе поканен да партнира на Ивайла Кирова, която избра да представи за първи път в Германия Концерт за пиано и оркестър №1 от Красимир Кюркчийски – творба, която не се свири често дори в България. Солист в Интродукция и рондо капричиозо от Камий Сен-Санс пък бе концертмайсторът на Мюнхенските симфоници Мариан Краев.

Сред публиката в залата имаше много българи и любопитни за непознатата българска музика германски гости. Присъстваха генералният консул Антоанета Байчева, представители на баварското правителство и няколко чуждестранни легации.


Чуйте репортажа на специалния пратеник на БНР в Мюнхен Ирена Гъделева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!