85 години от взривяването на храма "Христос Спасител" в Москва

Храм „Христос Спасител“

Документите от времето на изграждането на православния храм „Христос Спасител“ (на руски "Христа Спасителя") са съхранени в църковните и руските държавни архиви и разказват, че на 25 декември 1812 година, когато и последният френски войн напуска руската територия, император Александър Първи подписва т. нар. "Височайши манифест", с който дава зелена светлина за построяването на църквата.
Идеята за появата на храма всъщност принадлежи на генерал Михаил Кикин и достига до императора Александър Първи чрез адмирал Александър Шишков. Тя получава почти всенародно одобрение.
Пет години след освобождението от нашествието на Наполеон и опожаряването на Москва се полагат основите на храм-паметника „Христос Спасител“ в местността на Воробьовите възвишения. Районът обаче се оказва неподходящ заради особеностите на почвата и строителството през 1826 г. спира. Шест години по-късно императорът утвърждава идеята храмът да бъде преместен на левия бряг на река Москва, недалеч от Кремъл. От 1839 година строителството на храма продължава почти 44 години. Едва през 1881 година всичко около самата сграда и вътре в храма било завършено  - включително и изографисването му. 
На 15 август 1917 година - в тревожните за Русия времена в навечерието на Октомврийската революция, в храма „Христос Спасител“ се провежда открит поместен събор, на който след 200-годишно прекъсване се избира руски патриарх  - Тихон, който по-късно - след края на съветската диктатура, става един от светиите на Руската православна църква заради произнесената от него анатема към съветската власт.
Така се стига до събитията от 5 декември 1931 година, когато храмът е взривен варварски по нареждане на атеистичния съветски режим, а на мястото за дълго остава огромна яма. Така теренът остава до 1958 година , когато по време на управлението на наследника на Сталин - Никита Хрущов, се появява басейнът "Москва", като паметник на поругаването на християнството в тогавашния Съветски съюз. 
Едва в края на 80-те години, когато идва на власт последният съветски ръководител Михаил Горбачов и започва Перестройката, се създава обществено движение на възстановяването на храма „Христос Спасител“.
Същинското възстановяване започва обаче в демократичния период на Русия, след края на съветският режим, като първата Божествена Света литургия е отслужена във възстановения храм на Коледа, по стар стил - на 6 срещу 7 януари 2000 година, а храмът става символ на вярата и покаянието и вечната памет, както и любовта и надеждата.

От звуковия файл може да чуете още информация по темата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!